Rodičovské svaly

30. červen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Žáci školou povinní se dočkali. Za pár hodin jim začínají prázdniny. Dnešní vysvědčení ale pro řadu z nich znamená velký strach. Není to dobrá vizitka pro rodiče.

0:00
/
0:00

Každý rok se u nás opakují případy, kdy vystresované dítě přistoupí k nouzovému řešení. V lepším případě se několik dnů vyhýbá domovu, v tom horším se rovnou pokusí o sebevraždu. Mnohdy bohužel úspěšně. Přiznávám se, že mi takové smutné zprávy v novinách nebo v televizi vždycky pořádně hnou žlučí. Jakým právem rodiče zahánějí vlastní děti do úzkých?! Copak je to pro ně takové překvapení, že jim kluk nebo holka přinese na vysvědčení čtyřku z matematiky? Jestli ano, tak jsou to mizerní rodiče.

Mám v tomto směru teorii, že nejkrutější bývají na své potomky ti, kteří sami jako školáci procházeli s odřenýma ušima. Právě oni obvykle mívají krátkou paměť. I kdyby ji ale měli dobrou, tak je přece nic neopravňuje k tak ubohému postoji. Tito prosťáčci si myslí, že nesmyslnou přísností předejdou příštím průšvihům s vysvědčením. Nadělají však více škody než užitku. Ale bohužel nemají na to, aby to pochopili. A tady bych vyzval všechny další rodinné příslušníky, čili babičky, strejdy, tetičky, dědečky a já nevím koho ještě, aby v takové rodině zasáhli. Když si svou omezenost neuvědomují ti, kterých se to týká, měli by je na to důrazně upozornit ostatní blízcí.

Vždyť se přece neděje nic tak strašného. Kolik později slavných lidí mělo mizerné vysvědčení a kam to nakonec dotáhli! Třeba takový Albert Einstein propadal z matematiky. Pokud se nad tím soudný člověk zamyslí, pak musí nutně dojít k závěru, že špatná známka na vysvědčení je pořád jen obyčejnou číslicí na trochu lepším papíru. Za pár let nemusí znamenat vůbec nic. Moc prosím, abychom to měli na paměti!

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.