Rodný dům Leoše Janáčka v Hukvaldech čeká oprava

10. květen 2016

Rodný dům hudebního skladatele Leoše Janáčka v Hukvaldech se už brzy schová za lešení. Obec se totiž pustí do jeho rekonstrukce, nová fasáda bude hotová ještě letos. Slavný rodák láká do obce turisty z celého světa. S Janáčkovým jménem se tu setkají na každém kroku.

Rodný dům Leoše Janáčka stojí jen kousek od městského úřadu. „Hlavní důraz rekonstrukce bude kladen na výměnu podlah, které tady jsou snad ještě z dob Janáčkových. Mezi největší gró oprav patří také omítky,“ říká Valter Kotterba, vedoucí tamního informačního centra.

Současně se připravuje i rekonstrukce vnitřních prostor. „Nadace Leoše Janáčka z Brna má s těmito místnostmi plány s tím, že tady chce umístit expozici, která by Janáčka připomínala důstojněji než prozatímní výstava, kterou tady máme, dodává Kotterba.

V budoucnu by měl Janáček a jeho hudba návštěvníky rodného domu doslova obklopit. S tím pomohou i moderní technologie. „Měl by to být prostor, v němž by návštěvník získal základní informaci o kraji, z něhož Janáček vzešel, a co tomu kraji vrátil zpět ve svém díle,“ vysvětluje ředitelka Nadace Leoše Janáčka Eva Drlíková.

Zatímco přesný termín, kdy bude nová expozice otevřena, ještě není jistý, oprava samotného památkově chráněného domu začne už brzy. „Fasáda je nejvíce poškozena ze strany hlavní komunikace, takže teď jsme se rozhodli, že bychom chtěli mít tu budovu krásnou Leoš Janáček i Hukvaldy si to zaslouží,“ dodává místostarostka Ivana Hrčková (Občané pro obec).

Z budovy staré školy Janáček v jedenácti letech odešel do Brna, později se ale do Hukvald vrátil a koupil si dům jen o pár ulic dál.

autor: iha
Spustit audio