Ropné laguny mají z Ostravy zmizet až v roce 2018

31. červenec 2010
Zprávy , Zprávy

Likvidace ropných lagun v Ostravě skončí později, než se plánovalo. Sdružení firem Čistá Ostrava slibuje, že definitivní termín, kdy jedna z největších ekologických zátěží ve městě zmizí, je rok 2018. Ačkoli s posunem už dříve souhlasila vláda, nový ministr životního prostředí si chce na několikamiliardovou státní zakázku posvítit.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil s posunem nesouhlasí. Rozhodnutí se už zvrátit nedá, tak chce alespoň prosadit pravidelné kontroly toho, jak práce postupují.

„Mrzí mě, že ministerstvo životního prostředí na základě té změny technologického procesu souhlasilo s posunutím termínu,“ řekl Drobil.

Pozůstatek po bývalé rafinérce Ostramo, která fungovala v sousedství sídliště Fifejdy, představuje čtyři obrovské laguny se statisíci tun ropných kalů a olejů. Laguny měly zmizet ještě letos. Fischerův kabinet povolil, aby se termín o rok posunul.

Lídrem sdružení Čistá Ostrava je společnost Geosan. Podle generálního ředitele Luďka Kostky jsou na vině problémy s odbytem náhradního paliva, které z kalů vzniká.

„Je to způsobeno hospodářskou krizí a potížemi při odbytu paliva. To je vlastně jediný problém v této záležitosti,“ řekl Kostka.

Kaly se přímo v lagunách míchají s vápnem, následný produkt pak po smísení s uhlím tvoří alternativní palivo, třeba pro elektrárny. Kvůli zpoždění tak bude obyvatele v okolí sirovodíkový zápach trápit déle.

Ačkoli Česká inspekce životního prostředí v minulosti obdržela řadu stížností, podnětů je teď méně. „Lidé asi chápou tu potřebu a to, že je to časově omezené. Až to zavápňování skončí, zápach enormně poklesne. V žádném případě to nebude smrdět ještě osm let,“ říká inspektor Radomír Štěrba.

Likvidaci lagun doprovází i čištění zeminy a podzemní vody. Lokalita se má po dekontaminaci proměnit na lesopark. Vyčištění území platí stát. Náklady se pohybují kolem tří miliard korun.

autor: mik
Spustit audio