Rostoucí poptávka po bytech nutí radnice, aby zpřísňovaly podmínky pro přidělování nájemního bydlení

1. březen 2017
Zprávy , Zprávy

Zájem o byty roste a týká se to i nájemního bydlení - včetně obecních bytů. Některá města proto upravují podmínky pro zájemce, aby zabránila nejrůznějším spekulacím. Týká se to hlavně radnic, kde nejsou klasické pořadníky a město každý uvolněný byt nabízí ve veřejné soutěži. Zásady pronájmů teď zpřísnila například Opava a bez dobré kalkulačky se tam úředníci určitě neobejdou.

V Opavě jsou byty už dlouhodobě nejdražší v Moravskoslezském kraji. Volných je tady velmi málo a je to znát pokaždé, když se nějaký městský uvolní k pronájmu.

„Zásady pro obsazování městských bytů jsme se snažili vždycky nastavit tak, aby se nějakým způsobem s těmi byty nespekulovalo, aby to byla férová soutěž,“ potvrdila zastupitelka Pavla Brady (Zelená pro Opavu).

Když byla náměstkyní primátora, zrušila staré, a jak říká, zneužitelné pravidlo, že byt získá ten, kdo nabídne nejvyšší měsíční nájemné. Místo toho se začal počítat průměr ze všech nabídek a smlouvu dostal ten, kdo byl nejblíže. Ani to ale nestačilo.

„Takže se to upravovalo a vlastně nastavovalo se plus deset procent nad průměrnou nabídku, tak aby to nebylo úplně predikovatelné,“ dodala Brady.

Už tak komplikovaný vzorec je teď ještě složitější. Je to nutné, aby se nedalo taktizovat, dodává současný náměstek primátora Opavy Martin Víteček (nez.).

„Je to taková matematická hříčka a ta procenta, která budou nad aritmetickým průměrem těch žadatelů, tak ta procenta vlastně bude určovat počet samotných žadatelů. A to tím, že každý žadatel zvedne průměr o půl procenta,“ vysvětluje náměstek.

Takže například pokud bude 15 žadatelů, průměrná nabídka se zvedne o 7,5 procenta. Magistrát spoléhá na to, že málokdo zjistí, kolik lidí se vlastně do soutěže o byt přihlásí.

Matematickou strategii teď prověří čas. Další prodlužování výpočtové rovnice město ale nevylučuje.

autor: mrk
Spustit audio