Rozhodnutí Hyundai by mělo padnout v dubnu

9. březen 2006
Zprávy , Zprávy

Až příští měsíc by mělo padnout definitivní rozhodnutí, zda korejská automobilka Hyundai postaví továrnu v Nošovicích. Dnes to řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Původně se očekávalo, že firma rozhodnutí zveřejní na autosalónu v Ženevě, který začal 28. února.

V minulých dnech viceprezident Hyundai pro Evropu Gerry Dorizas agentuře Reuters řekl, že výstavba montážního závodu Hyundai v České republice je na dosah.

Počítačová studie areálu automobilky

Česká strana již předložila finální verzi své nabídky, na které nehodlá nic měnit. Přestože se na konečné slovo automobilky čekalo už několikrát, stále se podle ministra Urbana řeší detaily společného memoranda. Jde o náklady spojené s přípravou stavby v průmyslové zóně.

"V této chvíli nejsme dohodnuti na jedné položce memoranda, těch položek je zhruba 500, takže vidíte, že se opravdu blížíme k závěru. Myslím, že je možné skutečně předpokládat pozitivní rozhodnutí, definitivní rozhodnutí, bez jakýchkoliv odkladů v dubnu," řekl dnes Urban na semináři Podnikání bez hranic v Ostravě.

Hyundai o záměru postavit nový montážní závod v Česku informoval loni v září. Investici tehdy odhadl na miliardu eur (asi 28 miliard korun) a od roku 2008 by chtěl v továrně vyrábět asi 300.000 vozů ročně. Podle nedávného vyjádření Urbana by se investice Hyundai měla pohybovat kolem 800 milionů eur (zhruba 22,4 miliardy korun).

Nový závod by měl stát v průmyslové zóně v Nošovicích na severu Moravy. Továrna má přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by pak mohlo podle odhadu agentury CzechInvest vzniknout více než 10.000 pracovních míst.

autoři: dka , mrk
Spustit audio