Rozhodnutí krajských zastupitelů ovlivnilo známé soudní kauzy

23. červen 2005
Zprávy , Zprávy

Krach Českomoravské družstevní spořitelny a nezákonné ovládnutí většinového podílu Kovohutí Břidličná - to jsou jen dva mediálně nejznámější případy, které bude muset znova začít projednávat Krajský soud v Ostravě. Bude jich ale mnohem více. Moravskoslezští zastupitelé totiž dnes odmítli prodloužit mandát jednomu z navrhovaných soudních přísedících, který měl v těchto případech také rozhodovat.

"Zastupitelé hlasovali o návrhu na přísedící Krajského soudu v Ostravě, které neschválilo dubnové zastupitelstvo. Jednalo se o tři osoby. Zastupitelé schválili Jiřinu Zálešákovou a Ilonu Stoklasovou, ale nadpoloviční většinu hlasů nezískal Václav Fabián. To znamená, že on se přísedícím Krajského soudu v Ostravě nestane," upřesnila mluvčí Krajského úřadu Šárka Swiderová.

Zastupitelům nejvíce vadila Fabiánova komunistická minulost. Byl dříve předsedou podnikového výboru SSM a i podle nynějších členů KSČM aktivně působil v předlistopadové Komunistické straně Československa. Má ale čistý výpis z rejstříku trestů a platné lustrační osvědčení.

Z jednání zastupitelstva

Proti prodloužení Fabiánova mandátu se postavila hlavně pravice. Její zástupci také odmítli hlasovat i o dalších více než 50 kandidátech na přísedící. Zastupitel Zbyněk Stanjura (ODS) říká, že si je chtějí nejprve prověřit.

"Volba, třeba i přísedícího u Krajského soudu nemůže být akt, který zastupitel uděluje automaticky, formálně. Pokud to tak je vnímáno, tak je to špatně a tu pravomoc je třeba zastupitelstvu odebrat. Pokud to má zastupitelstvo projednávat vážně, tak se může stát, že někoho podpoří a někoho ne," upřesnil Stanjura. Současně odmítl, že by zastupitelé svým rozhodnutím ohrozili nějaký soudní proces. "To asi pan soudce mohl vědět, kdy končí lhůta pro jednotlivé přísedící a podle toho zohlednit výběr. Podle informací, které já mám k dispozici, těch přísedících jsou řádově stovky."

autor: š.iva
Spustit audio