Rozpočet kraje na příští rok bude schodkový

22. prosinec 2010

Moravskoslezský kraj bude příští rok hospodařit s částkou 8,3 miliardy korun. Rozpočet dnes schválili zastupitelé. Kraj ale bude mít větší výdaje než příjmy.

Bilanci hospodaření nepodpořila opozice. Kritizovala zejména to, že kraj zrušil některé dotace pro menší obce a města.

Moravskoslezský kraj chce příští rok proinvestovat téměř 4 miliardy korun. Chce rozjet řadu projektů, na jejichž financování se mají podílet evropské dotace.

Jak dodává hejtman Jaroslav Palas, prioritou je doprava, školství či zdravotnictví. Například nemocnice dostanou přes 200 milionů korun. "Co se týká zdravotnictví, půjde například o dostavbu operačních sálů ve Frýdku-Místku nebo dobudování operačních sálů v Novém Jičíně. Projekty jsou připravovány nebo se průběžně chystají," uvedl Palas.

Kvůli masivním investicím je ale rozpočet schodkový. Výdaje převyšují příjmy o 1,2 miliardu korun. Kraj si pomůže úvěry a taky penězi, které neutratil letos.

Rozpočet z dílny sociálních demokratů a komunistů nepodpořila opozice. Například občanskému demokratovi Andreasi Hahnovi vadí, že kraj zrušil některé dotace, které pomáhaly menším radnicím. Jde třeba o projekty na zvyšování bezpečnosti na silnicích.

"Myslím, že to není jenom o bezpečnosti na místních komunikacích, ale tu bezpečnost starostové obcí a měst vytvářeli vlastně i na komunikacích státních a krajských. Takže trošičku mě mrzí, že se nenašlo aspoň těch 15 milionů, aby se pokryly alespoň minimální výdaje v dopravě a zvýšila se bezpečnost," soudí Hahn.

Jednání o rozpočtu zásadní tahanice nedoprovázely. Chyběla řada občanských demokratů, zejména poslanců, kteří vzkázali, že nepřijedou kvůli včerejšímu jednání sněmovny. Avizovali ale, že budou kvůli situaci ve zdravotnictví chtít mimořádné jednání zastupitelstva.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu