Rozšiřování vědecko-technologického parku je v Ostravě žhavé téma

7. listopad 2015

Rozšiřování vědecko-technologického parku. V Ostravě je to žhavé téma. Výstavba nových laboratoří a výzkumných pracovišť v rekreační části města se připravuje už od roku 2008, tento týden ale poprvé šlo vedení města diskutovat o plánu s lidmi.

Konce oficiální prezentace se lidé nemohli dočkat a zástupce města zahrnuli dotazy. Zájem o diskusi byl velký. Za pole, na kterém se mají laboratoře a další pracoviště postavit, přišel bojovat i bývalý horník František Kašík.

„Že tam můžete o víkendech na procházku, posedět u ohniště, to se zruší? Vždyť tady je volných pozemků po starých podnicích dost,“ připomíná pan Kašík.

Přestože magistrát prověřoval několik dalších lokalit, vhodné místo pro rozšíření parku nenašel. Zásadní je blízkost Vysoké školy báňské, potvrzuje její rektor Ivo Vondrák.

„Úspěch firem, které vznikaly ve Spojených státech, v Jižní Koreji nebo na Tchaj-wanu byl právě založen na tom, že ty firmy vznikaly kolem univerzit. A samozřejmě ty firmy tam zůstaly a navzájem si pomáhají. To je na tom, myslím, to klíčové,“ vysvětluje rektor.

„Podstatné je říct, že nic nejde do lesa, že všechno je na polích, les rozhodně nebude kácen s výjimkou příjezdové komunikace,“ ujišťuje primátor Tomáš Macura (ANO). „Rádi bychom přesvědčili lidi o tom, že je to projekt dobrý, a já osobně ho chci prosazovat,“ dodává.

Ve vědeckém parku má vzniknout až dva tisíce pracovních míst, ve firmách zaměřených na moderní technologie. Ani další argumenty ale místní obyvatele nepřesvědčily.

„Stěžejní otázka byla ta, co chtějí investoři. Ale kdo se ptá, co chce 66.607 obyvatel Poruby,“ říká Martin Bobek, spoluorganizátor petice proti rozšíření parku do této části města. „Naše petice není ukončena a jednoznačně budeme pokračovat,“ ujišťuje.

Čtěte také

Přímo na diskuzi padl návrh, aby se park rozšířil do areálu VŠB-Technické univerzity Ostrava. Primátor Tomáš Macura slíbil, že tuto možnost nechá prověřit.

Na poli za oblíbenou Myslivnou mají vyrůst nové objekty VTP

„Pakliže se ukáže, že to realizovatelné je, tak já také budu raději za toto řešení než zástavbě volné zelené plochy,“ dodává primátor.

Znovu půjde vedení Ostravy prosazovat rozšíření Vědecko-technologického parku před veřejnost koncem listopadu.

autor: iha
Spustit audio