S Českým rozhlasem Ostrava darovalo krev 259 lidí

28. květen 2008

V Karviné dnes vyvrcholila akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava. Nejcennější tekutinu s námi během dvou dnů darovalo téměř 260 lidí. Dnes se připojili ti, kteří zavítali do transfúzní stanice Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

Včera lidé mohli darovat krev v Ostravě, Frýdku-Místku, Opavě a Třinci. Do krevních center a transfúzních stanic přišlo 205 lidí, z toho 22 prvodárců. Výměnou za půllitr krve dostali upomínkové předměty, litr džusu a lístek na červnový Letní Slunohrad.

V Karviné dnes přišlo darovat krev s Českým rozhlasem Ostrava 54 lidí, z toho šest žen. "Dva lidé přišli darovat krev poprvé. Nejmladší, Milan Voznica, byl ročník 1986, nejstarší pak pan Milan Kania (ročník 1943). Nejvíce odběrů - 226 měl k dnešnímu dni pan Miroslav Zaoral," upřesnila vrchní sestra Jarmila Winklerová.

Do krevního centra ostravské fakultní nemocnice našlo cestu 83 dárců, z toho pět bylo u odběru poprvé v životě. "Je to určitě správná věc. Například dcera mé sestřenice potřebovala krev, takže tomu fandím," říká jedna z dárkyň.

Prvodárci nechyběli ani v dalších městech. Ve Frýdku-Místku přišel jeden ze čtrnácti dárců, v Opavě pět z celkového počtu 60 lidí. Nejvíce prvodárců hlásil Třinec.

"Na odběr s Českým rozhlasem Ostrava přišlo celkem 49 dárců, z toho jeden byl vyřazen kvůli aktuálnímu zdravotnímu stavu. Podle našich údajů přišlo 28 mužů, přičemž šest z nich bylo u odběru poprvé. Přišlo také 20 žen, pět jich bylo poprvé," potvrzuje mluvčí nemocnice Lenka Franková.

autoři: mik , Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.