S komunikací s uprchlíky nemocnicím pomáhají speciální kartičky i ukrajinští zaměstnanci

22. březen 2022

Už o skoro stovku pacientů z Ukrajiny se od začátku března postarala ostravská městská nemocnice. A to hlavně o děti na dětském oddělení. Dospělí pak nejčastěji potřebovali pomoc na pohotovosti. S dorozumíváním přitom zdravotníkům pomáhá jejich kolegyně z Ukrajiny, která je nepřetržitě k dispozici na speciální telefonní lince.

Pětatřicetiletá Ukrajinka Tetjana Prochorenková, vystudovaná lékařka, ukazuje novou mapku, která je k dispozici u vstupů do nemocnice a pomáhá pacientům z Ukrajiny s orientací v areálu.

V městské nemocnici Tetjana Prochorenková zpracovává zdravotnickou dokumentaci pro pojišťovny, od vypuknutí války na Ukrajině navíc teď pomáhá jako tlumočnice.

Svým kolegům je nepřetržitě k dispozici na speciální telefonní lince. Zdravotníci sice mají k dispozici speciální tlumočnické karty, někdy ale pro komunikaci nestačí a navíc rodná řeč pomáhá často vystresované ženy uklidnit.

Tetjana Prochorenková už v Ostravě s rodinou žije přes tři roky, její manžel v nemocnici pracuje jako lékař na ARO.

Celkem nemocnice zaměstnává 11 ukrajinských lékařů a jednu sestru. „Všichni tady začali pracovat ještě před vypuknutím válečného konfliktu. Pomáhají na svých odděleních, ten telefon máme k dispozici jeden a zatím je to tak, že paní Prochorenko drží tu nonstop službu a v případě, že je potřeba, telefon zvedá a tlumočí do ukrajinštiny,“ upřesňuje mluvčí ostravské městské nemocnice Andrea Vojkovská.

Spustit audio

Související