S obnovou zaplavených obcí pomohou i evropské peníze

8. červenec 2009
Zprávy , Zprávy

S obnovou zaplavených obcí v Moravskoslezském kraji mohou pomoci i evropské peníze. Jde o Regionální operační program. Finance by na městské a obecní úřady mohly putovat v rámci speciální výzvy. Až 200 milionů korun by v kraji mohly získat radnice na Novojičínsku, kde řádila velká voda.

Příslušnou výzvu by Regionální rada Moravskoslezsko, která peníze přerozděluje, mohla vyhlásit ještě letos. Podle hejtmana Jaroslava Palase je ale nutné nejdříve přesně sečíst škody a zjistit, jestli na některé investice nejde sehnat peníze v jiných dotačních titulech.

"Hlavní pomoc poplyne z peněz, které vyčlení stát prostřednictvím programu ministerstva pro místní rozvoj. To bude kolem 800 milionů korun. Finanční prostředky z Regionálního operačního programu můžeme připojit prostřednictvím mimořádné speciální výzvy a tyto prostředky mohou být doplňkem právě těchto finančních prostředků," vysvětlil hejtman.

Moravskoslezský kraj má v regionálním operačním plánu až do roku 2015 k dispozici zhruba 20 miliard korun. Pětinu už žadatelé o dotace proinvestovali. Nejvíce peněz, asi 730 milionů korun, šlo zatím do oprav silnic druhých a třetích tříd. Další finance si pak podle ředitele Regionální rady Davida Sventka rozdělily hlavně menší obce.

"Je to řada věcí od klubovny v Návsí, přes školu v Bašce, až po naučnou stezku v Příboře. Celá řada krásných projektů," upřesnil Sventek.

Moravskoslezský kraj vzkazuje, že s utrácením evropských peněz nebude mít problém. Naopak. Například požadavky malých obcí jsou mnohem vyšší a tak chce kraj jednat s příslušnými ministerstvy a do Regionálního operačního programu získat další evropské peníze.

autor: mik
Spustit audio