Šance pro podnikavé

19. leden 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Fotbaloví fanoušci jsou v šoku. Po dvanácti letech se Češi probojovali na světový šampionát do Německa, ovšem jak se zdá, šance na to, aby se normální smrtelník dostal do ochozů alespoň na jedno z utkání národního týmu, je mizivá. Co si tedy počít?

0:00
/
0:00

Za patnáct let práce sportovního redaktora jsem absolvoval desítky nejrůznějších akcí v mnoha odvětvích sportu. Za ty roky jsem si vytvořil jednoznačný názor. Nikdy bych se nesnížil k tomu, abych kupoval předražené vstupenky na sebezajímavější fotbalovou, hokejovou či jinou akci. Mačkal se v přeplněném kotli, kde není slyšet vlastního slova a pohled na hřiště zakrývají hlavy a paže fanoušků. Konejšil se pouze představou, že své kamarády po návratu ohromím větou, byl jsem tam.

Největší sportovní podniky světa se vyznačují jedním společným jmenovatelem a tím je obchod. Světový šampionát ve fotbale, nebo také olympiáda, se staly zbožím, které se velmi dobře prodává. A s tím běžný fanoušek jen těžko něco udělá.

Na šampionátu v Německu se dostane do hlediště jen několik tisíc vyvolených. Přitom zájem je mnohonásobně vyšší. O tom se ostatně fotbalová veřejnost přesvědčila pro rezervaci vstupenek na utkání Česka proti Norsku. Sto tisíc registrací bylo jasným důkazem toho, že v červnu zachvátí Česko fotbalová horečka.

Co s tím? Kde hledat cestu za Barošem, Jankulowskim, Galáskem a dalšími bývalými hvězdami Baníku Ostrava. Vidět možná naposledy v reprezentačním dresu Pavla Nedvěda a Karla Poborského?

Řešení je celá řada. Například velkoplošné projekce se staly běžnou záležitostí při všech velkých akcích a fanoušci mnohokrát dokázali, že na náměstí se cítí mnohem lépe, než v zakouřené hospodě.

Nabízí se šance pro podnikavé lidi. Co si takhle už v předstihu zajistit na klíčové zápasy českého týmu ostravskou halu Tatran, počítat s tím, že s vhodným doprovodným programem se dá při postupu do play off zaplnit třeba i porubský zimní stadion.

Doufám, že schopni podnikatelé neodcestují do Německa fandit, a nenechají fanoušky, pro které je často fotbal smyslem života, na holičkách. To, že dostali první gól od organizátorů šampionátu a světové federace, není ještě katastrofa. Tisíce hlasů u pláten na náměstích a v halách by možná bylo slyšet až někde v Hamburku nebo Kolíně nad Rýnem.

autor: JOD
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.