Šéf divadla zrušil uvedení opery Rigoletto

8. říjen 2009
Zprávy , Zprávy

Opera Rigoletto Giuseppe Verdiho v Národním divadle Moravskoslezském v Ostravě nebude. O zrušení koprodukční projektu rozhodl nový prozatímní ředitel městské scény Pavel Šimák. Vedení operního souboru teď hledá náhradu.

Připravovaný koprodukční projekt, na němž divadlo spolupracovalo s Italy a měla v něm být použita nová metoda virtuální scénografie, zrušil kvůli pochybnostem ve smlouvě mezi partnery umělecký vedoucí činohry Pavel Šimák, který byl v pondělí pověřen vedením divadla.

"Nevymezují dostatečně definitivní finanční výši, která by nás do budoucna zatížila. Smlouvy jsou příliš stručné a děravé, takže hrozilo, že budou růst náklady. Usoudil jsem, že ohrožení divadla je tak veliké, že je lepší eliminovat škody do budoucna tím, že se projekt zastaví," uvedl Šimák.

Do funkce nastoupil poté, co ostravští radní odvolali Miloslavu Hercíkovou, která byla pověřena vedením divadla po Golatově odchodu letos v červnu. Napjatá situace v divadle se totiž podle vedení města nezklidňovala. Zřejmě "poslední kapkou" k odvolání Hercíkové byla prý právě skutečnost, že Golat měl režírovat operu Rigoletto, i když se s městem po svém odvolání dohodl, že režírovat zatím nebude.

Někdejšího ředitele Golata ostravští radní odvolali v červnu poté, co začal mít problémy se svými podřízenými.

autor: mik
Spustit audio