Senátní volby v kraji vyhrála ČSSD

25. říjen 2008
Zprávy , Zprávy

Moravskoslezský kraj má tři nové sociálnědemokratické senátory. Minulý týden vyhrál na Karvinsku první kolo senátních voleb chirurg Radek Sušil, dnes odcházejí z duelů ODS a ČSSD ve volebních obvodech Ostrava-město a Frýdek-Místek Petr Guziana a Eva Richtrová.

Eva Richtrová a Petr Guziana vyhráli s velkou převahou. Už první kolo senátních voleb naznačovalo, že jejich šance na vítězství jsou veliké. Eva Richtrová, primátorka Frýdku-Místku, dostala téměř sedmdesát procent voličských hlasů, ostravský plicní chirurg Petr Guziana téměř 65 procent. Oba noví senátoři jsou členy ČSSD a bývalými komunisty.

Eva Richtrová přijde do Senátu z postu frýdeckomístecké primátorky. I její volební program je postaven na stranickém základě - tedy zaměřen na sociální a zdravotní oblast s vypíchnutí nutnosti zrušení regulačních poplatků.

Stranický program a také povolání lékaře stavějícího se za práva pacientů, kteří nechtějí platit regulační poplatky, také otevřely dveře do senátu ostravskému plicnímu chirurgovi Petru Guzianovi. Z porubské fakultní nemocnice přejde do horní komory parlamentu jako člen ČSSD a bývalý komunista se zkušenostmi v komunální politice. Zdravotnické oblasti se věnuje i jako ostravský zastupitel či člen správní rady Renarkonu.

autor: š.iva
Spustit audio