Senátorské choutky

10. prosinec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Řada nově zvolených senátorů zastává významné funkce na radnicích. V tom, jestli si křesla starostů nebo jejich zástupců ponechají nebo se jich dobrovolně vzdají, už mají většinou jasno. V Moravskoslezském kraji platí, že co senátor, to jiný postup.

Sedět na dvou židlích je v Senátu velmi populární. Po nedávných volbách se počet členů horní komory Parlamentu, kteří zároveň pracují pro blaho svého města nebo obce, už blíží ke třicítce. Dobrá třetina senátorů tak má kumulovanou funkci ústavního činitele a komunálního politika. V Poslanecké sněmovně je takových dvojjedinců podstatně méně. I to může být jedním z důvodů, proč je Senát tak nepopulární institucí.

Je ale souběh funkce senátora a starosty opravdu tak odsouzeníhodný? Ne vždy. I mimo politiku přece existuje řada lidí, kteří jsou natolik výkonní, že kromě hlavního mají jedno či více zaměstnání vedlejších. A zvládají to. Pracovitosti se prostě meze nekladou. Namítnete, že píle u politiků nehrozí. Ale říká se přece, že Parlament je věrnou kopií celé společnosti. Každý z nás má prostě jinou pracovní kapacitu. Zatímco jedni vykonávají v požadované kvalitě sotva jedno zaměstnání, jiní bez vážnějších potíží stihnou dvě.

Problém vidím někde úplně jinde. Dva či více pracovních poměrů mají lidé většinou v jednom městě nebo obci, maximálně ve vzdálenosti několika kilometrů. Přejít z jedné práce do druhé mohou bez větších dopravních komplikací a nároků na čas. Pro moravskoslezské senátory, kteří budou zároveň působit na radnicích, to ale neplatí. Starostovat budou tady a funkci senátora budou vykonávat o nějakých 350 kilometrů dál. A to už není maličkost. Když k tomu připočteme společenskou zodpovědnost obou jejich zaměstnání, pak můžeme úspěšně pochybovat o tom, jakou kvalitu budou mít výsledky jejich práce.

A jak konkrétně se souběh funkcí týká moravskoslezských senátorů? Starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková si věří a v čele radnice zůstane. Mimochodem, stejný model už před dvěma lety zvolil starosta Stonavy na Karvinsku Ondřej Feber. I on vykonává obě funkce. Starosta Třince Igor Petrov chce své křeslo prvního muže města opustit. Zároveň má ale v plánu pracovat jako neuvolněný čili neplacený člen městské rady. Vliv na chod města si tak hodlá ponechat. A konečně místostarosta Kopřivnice Milan Bureš - na svou funkci bude rezignovat a chce působit pouze jako řadový zastupitel. Jsem docela zvědavý, jak souběh funkcí u senátorů Janáčkové a Febera ocení voliči v nejbližších komunálních volbách.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.