Šest v jednom

27. duben 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V sobotu 1.května vstupuje Česká republika do Evropské unie. Řada měst k tomuto datu připravuje řadu akcí a velkolepé oslavy. Jen samotná Ostrava oslaví výročí osvobození a konec druhé světové války, vstup do Evropské unie a hokejový šampionát velkým galakoncertem.

Tři v jednom - chce se mi říci. Ale není to úplně přesně. Je totiž docela možné, že se přidá ještě jeden důvod k oslavám. Fotbalový. Ostravskému Baníku totiž k mistrovskému titulu chybějí už jen dva body a pokud v Olomouci v sobotu vyhraje, bude v moravskoslezské metropoli pěkně veselo. Bylo by to pěkné - čtyři v jednom. A pokud bychom k tomu připomněli ještě dodatečnou oslavu nedožitých šedesátin Karla Kryla, tak to už by bylo v jednom rovných pět. No, a pak taky první máj. I když ho minulý režim poněkud pokřivil, jeho historie je mnohem hlubší a bohatější. Takže 1.května můžeme slavit šest v jednom. Tolik důvodů k oslavám - to už se i finančně vyplatí, shrnout to v jednom koncertu. Jenomže ono asi zůstane jen u prvních tří důvodů, tedy u osvobození, unie a hokeje. Třeba už jen proto, že se galakoncert naplánoval už na čtvrtek 29.dubna. Čekat do soboty na Baník se může vymstít a 1.máj se asi stejně ještě nějaký čas pro jistotu slavit nebude. Možná se oslavy pokusí někdo oživit za rok, ale jako první výročí vstupu Česka do Evropské unie.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.