Seznam rušených poboček České pošty se v některých městech promění

24. duben 2023 08:40

Starostům se podařilo vyjednat změny. Připomeňme, že Česká pošta před několika týdny oznámila, že ruší 300 poboček. Nejvíc právě v moravskoslezském regionu.

Kde se starostům rozhodnutí manažerů pošty podařilo zvrátit?

Nedá se říct, že by pošta odstoupila od rozhodnutí zrušit pobočky. Spíš starostové vyjednávají o změně těch rušených poboček – v podstatě zjednodušeně řečeno handlují jednu pobočku za druhou. Třeba v Opavě Česká pošta plánuje uzavřít čtyři pobočky ze sedmi. Po jednání s městem zůstanou a pošty tři, a to tedy v Bredě, Kateřinkách a Kylešovicích. De facto tam došlo k výměně mezi Kylešovicemi, Kateřinkami na místo Bredy a Komárova, kde počty měly původně zůstat.

Čtěte také

V Ostravě se třeba řeší hodně Jih, kde na 100.000 obyvatel měly zůstat jen dvě pobočky. Tam se podle primátora Tomáše Macury (dříve ANO, teď JDETO!!!) na ulicích Rodimcevova, Výškovická a Bohumíra Četyny. Tam ty pobočky zůstanou. Čili jde o to, že zůstanou u větších sídlišť.

Jak to vypadá v jiných městech?

Třeba Bohumín už žádný posun nečeká. Podle vedení města pouze dostali informace o důvodech rušení pobočky a moc nadějí si ve dvacetitisícovém městě podle oficiálního prohlášení nedělají. Protože jsou rušené pobočky v prostorách města, tak radnice nabídla, že sníží nájemné na symbolickou jednu korunu, což ale údajně pošta odmítla. Zatím tedy Bohumín nedostal od pošty výpověď z nájmu a podle radnice vzkázala, že bude trvat na šestiměsíční výpovědní době podle smlouvy.

Podobně kritická je reakce i z Karviné, kde dostali nabídku na výměnu uzavíraných poboček. Pro město to ale podle oficiálního stanoviska není výhodné.

Je nějaký termín, kdy by se mělo rozhodnout definitivně?

Termín není. Těch 300 poboček je plán pro celé Česko. Ty se mají uzavřít k 1. červenci. Jednání ale stále pokračují. A připomeneme, že těch poboček chce pošta zrušit právě nejvíc v Moravskoslezském kraji, a to téměř pět desítek.

Spustit audio

Související