Signál regulace už platí i na Třinecku a v Českém Těšíně

14. listopad 2011
Zprávy , Zprávy

Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji se dále zhoršila. V neděli večer proto meteorologové na Třinecku a v Českém Těšíně vyhlásili signál regulace. Ten platí už od sobotního večera také pro oblast Ostravska a Karvinska.

Nejhorší situace dnes ráno panovala v Bohumíně a v Ostravě-Fifejdách, kde se čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu v ovzduší přiblížily pětinásobku povoleného limitu. Ten je 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z údajů zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Čtěte také

Limity jsou překročeny na všech měřicích stanicích v regionu. Čtyřnásobné překročení hodnot hlásí také ostravské části Přívoz a Zábřeh, dále města Opava a Studénka či Věřňovice na Karvinsku.

Inspekce jde na kontroly

Česká inspekce životního prostředí dnes rozjede na Ostravsku a Karvinsku druhé kolo kontrol průmyslových podniků. Půjde o namátkové prověrky v podnicích, které mají kvůli smogu nařízený ekologičtější provoz. Takzvané regulační řády musejí znovu dodržovat od soboty.

Vytipované firmy musejí zajistit, aby do ovzduší unikalo z jejich provozů méně prachu než obvykle. Například v elektrárnách se musí opatrně navážet a překládat uhlí. Podobná je třeba situace u hutí, kde nejvíce prachu uvolňuje takzvaná aglomerace. Inspektoři firmy už v minulých dnech při první regulaci kontrolovali. Žádné prohřešky neodhalili.

Přibylo nemocných

Ostravští lékaři se už minulý týden shodli, že jim ordinace plní pacienti, u nichž je kvůli smogu průběh respiračních nemocí výrazně komplikovanější. Ostravská dětská lékařka Helena Kuběnová upozornila, že choroby lidi letos také trápí podstatně dříve.

„Začalo to v září a je o hodně delší doba léčby. Děti mají zarudlé krky, prosáklé, nejsou tam zvětšené uzliny, nemívají teploty. Ty kašle jsou jednak dráždivé, občas jsou i vlhké. Více reagují astmatici a jsou léčeni o hodně déle než při běžných infektech,“ dodala lékařka.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, starší lidé a malé děti by v době smogu neměli být dlouho venku. Dospělí bez zdravotních potíží by se neměli venku fyzicky namáhat.

autoři: tif , mik
Spustit audio