Síla peněz nestačí

24. říjen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Mravokárci se často přiklánějí k názoru, že peníze nejsou vším. O jejich síle, stejně jako o tom, že si za ně člověk všechno nekoupí, se už přesvědčili mnozí.

0:00
/
0:00

Většině lidí není cizí představa o tom, že jednou zbohatnou. Sny o domku na Floridě, cestě kolem světa a vlastní jachtě mají ovšem v našich Moravskoslezských poměrech malou trhlinu. Lidí, kteří by to reálně mohli dotáhnout až na multimilionáře podle mne mnoho není. Zato k nám se úspěšní a nezávislí hrnou jako velká voda.

Jen v uplynulém týdnu jsem měl možnost být několikrát u toho, když se často zahraniční investoři zajímali o náš kraj. Pánové v nažehlených košilích a utažených kravatách kolem krku mnohdy vášnivě diskutovali nad tím, kudy se k nám dostat. Je to jednoduché; shodli se. Od čeho jsou průmyslové zóny?! A tak se haly postavené nejčastěji na kdysi zelených loukách zatím utěšeně plní stroji. Přestože se Úřady práce radují, hromadná migrace nezaměstnaných se ale prozatím nekoná. Sami byznysmeni přiznávají, že našinci mají malý zájem u nich pracovat. Původní nadšení tak občas střídají rozpaky.

Mimochodem, čistě teoreticky. Co se stane, až jednou investorům dojde trpělivost a své továrny se rozhodnou přestěhovat jinam? Člověk z toho má až husí kůži a já už teď uvažuji, do které z hypoteticky opuštěných hal půjdu za mohutnou ozvěnou.

autor: Jiří Veselý
Spustit audio