Silniční bodování

21. červen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Za týden a pár dnů vstoupí v platnost nový silniční zákon. Už několik měsíců na něj upozorňují billboardy u silnic a informační kampaně se v posledních dnech rozběhly naplno. Brzkému příchodu podstatné změny ale zatím na cestách nic nenapovídá.

0:00
/
0:00

Cesta z Ostravy do Třince a zpět. Celkem asi tři hodiny na silnici. Za tu dobu narazíte snad na všechno, co bude už od příští soboty mnohem přísněji hlídané. Sedíte-li na místě spolujezdce, možná vám ani nezešediví vlasy a možná budete mít čas dění kolem sebe sledovat. První trestný bod započítáte ještě v centru města starému žigulíku, který si to šněruje pěší zónou. Sotva vjedete na výpadovku, rozdáváte další bodíky - tu dva řidiči, který se nepřipoutal, tu další dva dítěti volně poskakujícímu po zadním sedadle, tu šílenci, který vás rychlostí blesku předjíždí v místech, kde je padesátka. Za tři trestné to mají nejméně čtyři šoféři s telefonem u ucha, které potkáte během prvních dvaceti kilometrů. Pokud vám ještě nějaké bodíky zůstanou, rozdáte je hazardérům, kteří klidně šlápnou na plyn v levém pruhu, zatímco vy jste v pravém zastavili před přechodem pro chodce. Na tři hodiny jízdy si s sebou můžete vzít celý batoh plný bodů a určitě byste je udali. Na cestách to totiž v posledních dnech vypadá, že ti, jimž hrozí postih, si ho chtějí užít ještě před platností zákona. Na nějaké té stovce za pokutu nezáleží a body jim ještě nikdo nedá. Možná se na stylu jízdy podepsalo nezvykle horké počasí po nezvykle dlouhé zimě a řidiči chtějí rychle dojet tam, kam si se zimními pneumatikami netroufli. A možná je to jen hloupost, která lidi za volantem nutí chovat se tak, aby ohrozili sebe i své okolí. Pokud budou policisté od příští soboty důslední, za pár měsíců se s takovou vrátíme ke koňským povozům.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.