Silný vítr a sníh trápil řidiče i záchranáře

5. leden 2012

Moravskoslezský kraj dnes trápil sníh a silný vítr. Nejvíc práce měli silničáři na Bruntálsku. Hasiči se zase celý den věnovali likvidaci popadaných nebo nalomených stromů, které blokovaly silnice a ohrožovaly chodce. Vyjížděli asi čtyřicetkrát.

K jedné z nejvíce nebezpečných situací došlo ve Staříči na Frýdecko-Místecku. U obecního úřadu se odpoledne zlomil třicetimetrový kaštan. Místní mohou mluvit o štěstí, poničil totiž jen telefonní ústřednu.

„Byla jsem vyděšená, protože to byl velký hluk. Vyběhla jsem se podívat a strom pomalu spadl na tu střechu. Nejdříve fakt hlasité praskání, pak se strom vybulil na střechu a to bylo celé,“ popisuje svědkyně Anna Pokorná konec desítky let starého kaštanu.

Místostarosta Zbyněk Prokop je rád, že se nikomu nic nestalo. „Dovolili jsme si pod něj postavit i dětské hřiště. Ještěže se to nestalo v létě. Vidíme, že strom jako takový byl zdravý, ale kořenový systém už byl narušen. Hasiči nám kaštan odstranili, teď ho řežeme na kusy a půjde asi do pece,“ dodává.

Silný vítr kácel stromy v celém regionu a nevyhýbal se ani těm vánočním. Karviná tak přišla předčasně o sváteční výzdobu. Podrobnosti čtěte zde.

Kromě větru dnes působila problémy hlavně na Bruntálsku i sněhová nadílka. Některé silnice byly zcela neprůjezdné a police nepouštěla do Bruntálu většinu kamionů.

Spustit audio

Více z pořadu