Skladatel Ilja Hurník bude v Opavě sbírat ocenění a ovace

10. září 2012

Festival Bezručova Opava už od minulého týdne láká za Magií umění a čarovnou mocí krásy. Takové je totiž téma letošního 55. ročníku přehlídky, která nabízí koncerty, divadlo, výstavy, filmy a mnohé další.

Už pár dní je k vidění výstava mága filmu a výtvarného umění Jana Švankmajera v Kostele sv. Václava. Navíc se na přehlídce promítají všechny jeho celovečerní filmy. Dnes od 18:00 v kině Mír komedie Přežít svůj život.

Další hvězdou festivalu bude od středy - a to osobně - opavský rodák Ilja Hurník. Přivítá jej dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

„Ilja Hurník je hlavním a čestným hostem festivalu. Jednak dostane nejvyšší ocenění z oblasti kultury Cenu Petra Bezruče, která se uděluje jednou za dva roky, a jednak je této postavě věnováno také několik programů. Dvanáctého září bude věnován jeho uměleckému dílu celý koncert Janáčkovy filharmonie ve Slezském divadle, kde také cenu převezme,“ upřesňuje Rotrekl.

V pátek a v sobotu pak vyrazí v rámci Bezručovy Opavy na Stříbrné jezero Dračí lodě.

„Dračí loď je vlastně svého druhu uměleckým dílem a je to zajímavá sportovně společenská aktivita. Eduard Volák sehnal a koupil pro Opavu dračí loď, kterou pokřtíme –ne však na vodě, ale přímo v centru města u kašny naproti radnice. V pátek a v sobotu pak bude probíhat takový festival dračích lodí,“ dodává dramaturg festivalu.

V sobotu se bude také vzpomínat na Petra Bezruče. A to jak pietou na opavském Městském hřbitově, kde básník spočívá, tak i ve Srubu Petra Bezruče na Ostravici, kde proběhne literární večer nazvaný Básnické ladění.

autor: čan
Spustit audio