Sklizeň dýní je na vrcholu. Stále chladnější podzim už dýním škodí

12. říjen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Dýně (ilustr. obr.)

S nastupujícím chladným říjnovým počasím je nejvyšší čas ke sklizni dýní. Lidé po celém Česku je proto už na zahradách sbírají, aby dozrávající zeleninu nepoškodily ranní mrazy. Dýně pak v kuchyni mají různé využití.

Třeba zahrádkářka Pavlína Spívalová z Opavy je připravuje hned na několik způsobů. „Tady mám krásnou dýni hokaido a tady okrasnou. Doufám, že mi ta hokaido ještě dojde. Je u nás už tradičně spjata s podzimem, každoročně z ní vyrábím dýňové máslo. A samozřejmě polévku,“ říká zahrádkářka.

Podle pěstitelů je v těchto dnech nejvyšší čas dýně sklízet. Chladnější počasí je totiž může poškodit. „Už je nejvyšší čas. Jakmile přijdou mrazíky, kvalita bude horší. Už to začne hnít,“ vysvětluje majitel zahradního centra v opavské části Komárov Přemysl Kulík.

Lidé teď ve velkém nakupují všechny odrůdy. „Největší zájem je určitě o ty halloweenské, dále pak o goliáše na kompoty a hokaido na polévky a smažení. Pak je to špagetová tykev,“ dodává Kulík.

Podle něj je letošní úroda dobrá. Jen lehce ji ovlivnily jarní deště a slimáci.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související