Sklizeň dýní je na vrcholu. Stále chladnější podzim už dýním škodí
S nastupujícím chladným říjnovým počasím je nejvyšší čas ke sklizni dýní. Lidé po celém Česku je proto už na zahradách sbírají, aby dozrávající zeleninu nepoškodily ranní mrazy. Dýně pak v kuchyni mají různé využití.
Třeba zahrádkářka Pavlína Spívalová z Opavy je připravuje hned na několik způsobů. „Tady mám krásnou dýni hokaido a tady okrasnou. Doufám, že mi ta hokaido ještě dojde. Je u nás už tradičně spjata s podzimem, každoročně z ní vyrábím dýňové máslo. A samozřejmě polévku,“ říká zahrádkářka.
Podle pěstitelů je v těchto dnech nejvyšší čas dýně sklízet. Chladnější počasí je totiž může poškodit. „Už je nejvyšší čas. Jakmile přijdou mrazíky, kvalita bude horší. Už to začne hnít,“ vysvětluje majitel zahradního centra v opavské části Komárov Přemysl Kulík.
Lidé teď ve velkém nakupují všechny odrůdy. „Největší zájem je určitě o ty halloweenské, dále pak o goliáše na kompoty a hokaido na polévky a smažení. Pak je to špagetová tykev,“ dodává Kulík.
Podle něj je letošní úroda dobrá. Jen lehce ji ovlivnily jarní deště a slimáci.
Mohlo by vás zajímat
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
15:2. Souček končí jako generální ředitel České televize. Její šéf byl odvolán poprvé po 23 letech
-
Debakl pro Merze. Němečtí poslanci ho v prvním kole nezvolili kancléřem, historie to nepamatuje
-
Přemýšlím o svém nástupci, nastínil Putin v ruském filmu. Musí si ale podle něj získat ‚důvěru lidu‘
-
Soud zablokoval podpis smlouvy k dostavbě Dukovan. EDF napadla rozhodnutí, že tendr vyhrála konkurence