Škodolibí fanoušci

16. prosinec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Fandíme fotbalistům Baníku a hokejistům Vítkovic nebo Třince. Nesnášíme Spartu. Asi takto by se dal shrnout postoj místních sportovních příznivců. V tomto smyslu jim Sparta dělala na podzim velkou radost.

0:00
/
0:00

Pro fotbalisty Baníku nebo hokejisty Vítkovic či Třince bije srdce nejednoho místního fanouška. Má pochopitelnou radost, když se jeho milovanému týmu daří. Naopak výrazně posmutní po sérii porážek. Je to srdeční záležitost. S pozitivním laděním jdou ruku v ruce i záporné emoce. A ty se týkají hlavně fotbalové nebo hokejové Sparty. Pojem Sparta je pro zdejší příznivce totéž jako červená barva pro býka. Krev se pění a roste touha po fyzickém násilí. Není divu, že vzájemné souboje patří z bezpečnostního hlediska k těm nejrizikovějším. Policisté při nich mají nežádoucí pohotovostní manévry.

Pro místního fanouška je příjemné když jeho milovaný tým porazí kohokoli. Ale zdolat Spartu, tomu se nic nevyrovná. Ledaže by Spartu pravidelně porážel někdo jiný. Až dosud něco nemyslitelného, zvláště ve fotbale. V něm se o Spartě vždy hovoří jako o jasném mistrovi. Bejvávalo. Fotbalová Sparta se po podzimní části krčí na nedůstojném 9.místě tabulky a ligoví soupeři se jí už přestali bát. V počtu obdržených gólu je Sparta spolu s Blšany dokonce nejhorší. V historii samostatné české ligy něco nevídaného. Titul v rozehraném ročníku je pro Spartu utopií. Fanoušek Baníku neskrývá škodolibou radost. Kdy se mu poštěstí vidět Spartu takto zdeptanou! Co na tom, že Baník je v tabulce až za ní...

Jásají i hokejoví příznivci. A mají ještě o důvod víc. V aktuální extraligové tabulce jsou sparťané dokonce až na 11.místě. Hokejisté Vítkovic i Třince jsou daleko před ní. Je to prostě velmi nestandardní situace, kterou je třeba si náležitě vychutnat!

Nic proti vzájemné rivalitě, ale fanoušci by se měli ohlížet spíš po umístění svých oblíbených mančaftů a nevšímat si neúspěchů ostatních. Sportovní štěstěna je přece vrtkavá. Třeba hned na jaře se může situace úplně obrátit. A z posměváčků se tak rázem stanou vysmívaní.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.