Škola základ života

18. leden 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Určitě si umíte představit příjemnější věci než prostát noc venku na mrazu. Ale někdy není zbytí. Zvlášť když chcete, aby se váš potomek vzdělával ve vámi vybrané a renomované škole. Není to žádná výběrová střední, ale škola základní. Stojí na ulici Porubské v Ostravě. Výjimečná je tím, že se v ní žáci učí už od třetí třídy cizím řečem

0:00
/
0:00

Šedesát rodičů z Ostravy se dobrovolně vzdalo vyhřáté postele a postavilo se do fronty. Nač? Na školu, představte si to. V době, kdy české školství vydýchává nedostatek dětí a mnohá zařízení musí zavírat, protože nemají dost žáků, jsou také školy, o které se rodiče perou.

Tedy zatím naštěstí ne doslova, jen obrazně. I když - prostát mrazivou noc na chodníku před školou, to je skutečně o zdraví. Ťukáte si na čelo, proč to někdo dělá? Proč se někdo odhodlá stát od soumraku do úsvitu před školními vraty a čekat na zápis?

Možná proto, že vystudovat dobrou školu, to se člověku rozhodně vyplatí. Získá tam spoustu plusových bodů. Rodiče správně předpokládají, že pokud bude jejich ratolest dávat ve škole dobrý pozor, určitě se leccos naučí, což vzápětí zúročí, když bude postupovat dál - na školu střední. A nejen to - na místě je bezpochyby i předpoklad, že se ve třídě sejde řada snaživých spolužáků z dobrých rodin. Kdo jiný by se také snažil, aby mělo jeho dítě co nejlepší školu.

Uvědomělí rodičové dobře vychovaných nadějných dětí si od své oběti v podobě probdělé mrazivé noci dozajista slibují, že jim za ni jednou jejich potomci poděkují. A kdyby náhodou ne, tak že se dětem aspoň bude v životě dobře dařit. Vždyť se říká - škola základ života. Jen běda, jestli se některý nezbeda nepovede a bude nosit pětky.

autor: Jana Bohušová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.