Školní výlet skončil v Třinci tragickou smrtí učitele

5. červen 2009

Tragédií skončila adrenalinová zábava žáků deváté třídy z Nového Jičína. Spolu s učitelem chtěli v Třinci vyzkoušet takzvaný zorbing, což je jízda v umělohmotné kouli valící se dolů ze svahu. Atrakci jim nejprve předvedl instruktor a do koule pak vešel učitel a jeden z žáků. Následný prudký náraz do stromu učitel nepřežil.

Neštěstí se stalo v třinecké části Košařisko u rekreační chaty Kyčera, kde se zorbing provozuje. Třídní učitel i žák po instruktáži vešli do koule a spustili se ze svahu. Měla je zadržet záchytná síť, což se ovšem nestalo a koule se s oběma valila dál po prudkém svahu. Zastavili se až po dalších 300 metrech prudkým nárazem o strom.

"Učitel v době příjezdu záchranářů již nejevil známky života. Posádky zahájily neodkladnou resuscitaci, ve které pokračovaly po dobu asi čtyřiceti minut. Muž však utrpěl poranění hlavy a pánve, která byla neslučitelná se životem. Zasahující lékaři nakonec museli konstatovat jeho smrt," řekl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Chlapec při nárazu utrpěl poranění hlavy s podezřením na otřes mozku, dále zranění horní končetiny a patrně i hrudníku. Byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Posádka letecké záchranné služby jej transportovala na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Okolnosti tragédie šetří policie. "Záležitost šetříme jako podezření z trestného činu ublížení na zdraví. Pachateli za tento trestný čin může hrozit v případě, že se zjistí porušení důležité povinnosti, až pět let vězení," dodal mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Zorbing je lehce extrémní sport, který vznikl v roce 2000 na Novém Zélandu. Tvůrce Andrew Akers se nechal inspirovat slavnou skicou muže s rozpaženýma rukama od Leonarda da Vinciho. Zorb, základní rys tohoto sportu, je nafouknutá plastová koule, ve které je pomocí tisícovky lanek upevněna ještě jedna menší. Celá koule váží 90 kilogramů a v průměru má 3,2 metru. Do menší koule se vejdou až tři lidé, nazývaní zorbonauti.

autoři: mrk , tif
Spustit audio

Více z pořadu