Školy mají stovky volných míst, řada mladých jde ale raději na pracák

11. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Moravskoslezské střední školy mají ještě tisícovku volných míst. Dalších 500 zájemců postrádají soukromé nebo církevní gymnázia, střední školy či učiliště. V kraji je pro budoucí studenty prvních ročníků asi o 20 procent více míst než je skutečně potřeba. Přesto některé děti míří přímo po ukončení základní docházky na úřady práce.

"Vidíme spoustu i maturitních oborů, dokonce ve výjimečných případech se jedná i o gymnázia a lycea," upřesnil Ivo Herman z krajského odboru školství, jaké třídy zřejmě zůstanou podle dosavadních statistik nenaplněné.

Přesto existují mladí lidé, kteří před školou dají přednost úřadu práce. Jen na Karvinsku zaznamenali úředníci v červenci pět nových uchazečů, kteří se ani nepokusili dostat se například na učiliště. Najít pro ně práci je takřka nemožné. Svatava Baďurová z ostravského úřadu práce dodává, že ve stejné situaci jsou i ostatní takzvaní mladiství nezaměstnaní - tedy lidé, kteří odešli v průběhu studia a mají jen základní vzdělání.

Úřad práce v Ostravě

"Ke konci července jsme evidovali celkem 324 mladistvých uchazečů. Je to o něco méně než v těch předchozích měsících. Především s nimi pracujeme tak, aby se vrátili do škol a nebo vůbec začali nějakým způsobem řešit svou kvalifikaci," vysvětlila Baďurová.

Po základní škole chodí na úřad práce většinou děti ze sociálně slabých rodin. "Nastupuje nám už druhá generace nezaměstnaných. Příklady táhnou," upozorňuje Jana Hamplová z karvinského úřadu práce.

Statistiky v poslední době zaznamenávají, že počet mladistvých uchazečů o zaměstnání klesá. Úředníci to vysvětlují změnou zákona. Podporu totiž teď dostanou pouze ti, kteří odpracovali minimálně jeden rok. Nárok na sociální dávky ale mají dál.

autor: mik
Spustit audio