Skupina šimpanzů v zoo Ostrava se rozrostla o dalšího samce

27. listopad 2018 12:01

Skupina šimpanzů v ostravské zoologické zahradě se rozrostla o nového samce. Návštěvníci zahrady už ho mohou pozorovat v Pavilonu evoluce, který tak nyní obývá celkem pět šimpanzů hornoguinejských – tři samice a dva samci.

Novým členem skupiny je čtrnáctiletý samec ze Zoo Ravena v Itálii. Zoo ho sice přivezla už počátkem září, ale zvíře se muselo nejprve seznámit s ošetřovateli, novými prostory a především se zbývající části skupiny. Podle mluvčí zoo Šárky Novákové spojování vyžaduje značnou trpělivost a je pozvolné. Jde totiž o nebezpečná zvířata a při začleňování nového samce do skupiny by zvíře mohlo být těžce zraněno či zabito.

Ostravská zoo slaví úspěch při odchovu kočkodanů Dianiných

Kočkodan Dianin

Ostravská zoologická zahrada dosáhla dalšího chovatelského úspěchu. Letos se v ní celosvětově narodilo nejvíce mláďat kočkodanů Dianiných, jejichž odchov v lidské péči je poměrně náročný. Zoo tak má nyní největší počet kočkodanů Dianiných na světě, chová 24 těchto pestrých západoafrických opic.

„Nově příchozí samec byl proto nejprve spojen s naším samcem a až po čase se začal seznamovat s našimi třemi samicemi. K úplnému spojení došlo až na konci minulého týdne a až na pár oděrek a šrámů probíhá zatím vše dobře. Hierarchie nově sestavené skupiny však bude ještě nějakou dobu nestabilní a lze tak očekávat i další drobná zranění a nepokoje, které k šimpanzímu sociálnímu životu zkrátka patří,“ uvedla zooložka Jana Pluháčková.

Zoo získala šimpanzího samce na základě doporučení koordinátora Evropského záchovného programu. „V rámci spolupráce mezi zoologickými zahradami jsou zvířata poskytována zdarma. Hrazeny jsou pouze náklady na dopravu,“ uvedla Nováková.

Prvního samce pro vznik chovné skupiny získala zahrada před dvěma lety na jaře, kdy byl z francouzské Zoo La Valle des Singes přivezen tehdy dvacetiletý Vincent. Tři samice byly do zahrady přepraveny už počátkem roku 2016 ze zoo v Lipsku. Už tehdy zoo plánovala dva samce.

Zoo se s koordinátorem chovu dohodla na dovozu nových zvířat proto, aby měla chovnou skupinu čistokrevných šimpanzů. Původní čtyři šimpanzí samice totiž jako kříženci neměly doporučení k dalšímu rozmnožování a byly z Ostravy přemístěny do lipské zoo. Vytvořit novou chovnou skupinu zoo umožnil právě Pavilon evoluce, jehož součástí je velká venkovní voliéra. Jeho vybudování stálo 143 milionů korun a je největší a nejdražší stavbou v zahradě.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související