Slovo chlapa?

16. květen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Byty do osobního vlastnictví prodávat nebudeme. Takový vzkaz poslala svým nájemníkům společnost RPG, která spravuje byty OKD. Je tady ale drobný problém. Před třemi lety to vlastník skupiny RPG přislíbil.

0:00
/
0:00

Společnost Karbon Invest dlouhodobě preferuje, aby byty, jejichž vlastníkem je v současné době OKD, v budoucnu získali do osobního vlastnictví lidé, kteří v nich bydlí. Aby k tomu byly vytvořeny podmínky, je rozhodnuta zahájit projekt financování koupě bytů pro jejich nynější nájemníky. To je doslovná citace z prohlášení, které v týdeníku Horník před třemi lety otiskli šéfové Karbon Investu v čele se Zdeňkem Bakalou. Není divu, že na základě tohoto prohlášení projevilo mnoho lidí o privatizační nabídku zájem. Dnes už jich je kolem tří tisíc a jejich počet rychle stoupá. Stejně tak ale roste i jejich naštvanost.

Situace před třemi lety a dnes, to je obrat o 180 stupňů. Dnes představitelé firmy RPG tvrdí, že o prodeji bytů do osobního vlastnictví rozhodně neuvažují. A dodávají, že nejsou vázáni žádnou povinností uvedený převod uskutečnit. Teoreticky mají pravdu, prohlášení otištěné ve firemním týdeníku na nich není právně vymahatelné. Prakticky ale silně nabourali víru nájemníků v platnost jejich slov.

Zdeněk Bakala to řekl jasně. A za svými slovy by si měl stát, protože podle známého rčení slovo dělá chlapa. Může se samozřejmě stát, že vyřčené slovo z různých objektivních důvodů platit přestane. Pak je ale třeba názorový obrat pokud možno rozumně vysvětlit a ne si hrát na mrtvého brouka. Člověku takového věhlasu a formátu to moc nesluší. Za takového vývoje se nájemníci v bytech spravovaných společností RPG mohou cítit podvedeni. Ne z hlediska právního, ale z toho obyčejného lidského.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio