Snazší život

24. červenec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Společnost Help-in Bruntál zavedla nový projekt nazvaný Snazší život. Navazuje na terénní pečovatelskou službu a umožňuje starším lidem, aby zůstali v domácím prostředí a nemuseli do ústavní péče.

0:00
/
0:00

Neziskových organizací, které podobné služby nabízejí, příliš mnoho není. O to víc je aktivita společnosti Help-in potřebná. V rámci projektu Snazší život docházejí pracovníci společnosti do domácností klientů a pomáhají s úklidem, osobní hygienou, nákupem nebo s doprovodem k lékaři.

Služba je určena lidem z celého bruntálského regionu, většinou jde o starší, osamělé a chronicky nemocné občany. Pro ně jde o službu k nezaplacení, protože mohou zůstat doma. A víte, co se říká. Když musí opustit starší člověk prostředí, na které je zvyklý, jde to s ním z kopce. Proto tuhle službu považuji za navýsost potřebnou. Ostatně takové jsou i proklamované trendy péče o seniory a zdravotně postižené v kraji, republice i v zemích Evropské unie.

Jenže teorie je jedna věc a praxe - a hlavně v našich končinách - bývá věcí druhou. Není vůbec jednoduché shánět peníze na realizaci projektu a není jednoduché najít i pracovnice ochotné takovou práci vykonávat. Společnosti Help-in se to určitě alespoň částečně daří, protože má na celém Bruntálsku už téměř dvě stovky klientů. A nově bude dokonce službu rozšiřovat o dopravu za kulturou.

Myslím si, že je moc dobře, že takové projekty jsou a že nacházejí finanční podporu. Bez nich by se stovky lidí - a nejen na Bruntálsku - dostaly do těžko řešitelné situace.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.