Sněmovní volby na severu Moravy vyhrála ČSSD

30. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Letošní parlamentní volby vyhráli sociální demokraté. Stejné vítězství teď mohou oslavovat také v Moravskoslezském kraji. Oproti minulým volbám sice ztratili deset procent voličů, ale i tak jim v regionu voliči dali nejvíce hlasů - 29,13 procenta.

V hluboké ztrátě na sociálními demokraty zůstala ODS se 17,49 procenty a s 12,61 procenty KSČM. V rámci kraje se také do poslanecké sněmovny probojovali političtí nováčci - TOP 09 a Věci veřejné.

Věci veřejné vedla v Moravskoslezském kraji Kristýna Kočí, která je současně členkou vyjednávacího týmu pro další koaliční vyjednávání. Jak uvedla, výsledek v regionu předčil její očekávání, ale potvrdil předpoklady.

„Je to tedy ukázkou toho, že naše kontaktní kampaň se ukázala velmi správnou a jsem velmi ráda, že ji voliči ocenili a jasně řekli, že do politiky chtějí nové tváře,“ dodala Kočí.

Nejvíce preferenčních hlasů získal v Moravskoslezském kraji regionální lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, v pořadí druhým je Pavel Drobil z ODS a třetí komunistická poslankyně Kateřina Konečná, která tak na křeslo v parlamentu usedne už potřetí za sebou.

„Jsem moc ráda, že KSČM jako jediná ze všech parlamentních stran udržela svůj výsledek. To znamená, že naši voliči nám nadále věří. Dali nám tu důvěru, abychom náš volební program nadále prosazovali,“ řekla Konečná.

K urnám přišlo na severovýchodě republiky jen mírně přes 58 procent všech oprávněných voličů. To je o tři procenta méně, než před čtyřmi lety.


Čtěte také:
VIDEO: Volební diskuse z Moravskoslezského kraje
Volby v Moravskoslezském kraji by vyhrála ČSSD
Lidé z Ostravska jsou největšími odpůrci finanční spoluúčasti pacientů
Sociálně vyloučené lokality jsou záminkou pro rasistické útoky
Volby 2010

autoři: š.iva , tif
Spustit audio