Sníh stále paralyzuje dopravu v některých místech kraje

15. říjen 2009

Sníh, který dnes v noci dorazil do České republiky, paralyzoval část Moravskoslezského kraje. V horských oblastech Beskyd jej silničáři nestačí odklízet, situaci komplikuje silný vítr. Problémy mají také energetici a železničáři. V Jeseníku a na Vsetínsku byl dnes vyhlášen kalamitní stav.

V 17:00 byly mimo provoz v Moravskoslezském kraji ještě tři regionální tratě - Horní Lideč - Střelná, Frýdlant nad Ostravicí - Frenštát pod Radhoštěm a Jablunkov-Návsí - Mosty u Jablunkova. V posledním jmenovaném místě ale funguje náhradní autobusová doprava.

"Tím nečekaným přívalem velkého množství sněhu bylo poškozeno několik regionálních tratí, zejména pádem stromů, anebo zatěžkáním a ulomením větví do průjezdného průřezu tratí. Naši pracovníci spolu s hasiči intenzivně pokračují v odstraňování překážek," upřesňuje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Tisíce lidí v regionu jsou také bez elektřiny. Společnost ČEZ vyhlásila kalamitní stav na Bruntálsku a Frýdecko-Místecku. I přes maximální pohotovost energetiků se situace nadále komplikuje, a to kvůli špatnému počasí a nepřístupnému terénu. "Ne na všech místech bude možné obnovit dodávku proudu ještě dnes," upřesnila mluvčí ČEZu Alice Lutišanová.

Spadlé stromy tam zastavily dopravu na silnici spojující Vrbno s Vidly a Andělskou horou v Jeseníkách. Dnes po 16:00 byla už uzavřena jen silnice v úseku Vrbno pod Pradědem-Pustá Rudná. Podle hasičů bude doprava na ní obnovena až v pátek v ranních hodinách.

V horských oblastech Beskyd stále sněží a tak jsou neprůjezdné i některé silniční úseky. Patrně nejhorší situace je na silnici I/56. Kvůli sněhu jsou až do zítřka uzavřeny pro nákladní dopravu dva silniční úseky na Frýdecko-Místecku: Bílá - Ostravice a Bílá - Horní Bečva. Ostatní důležité horské komunikace silničáři nepřetržitě uklízejí a jsou s opatrností a se zimní výbavou sjízdné.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu