Solidarita

6. leden 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jsou dary a dary. V souvislosti s dnešním svátkem Tří králů a rekordy, které padají rok co rok během tradičních Tříkrálových sbírek, je namístě pochválit velkou solidaritu, kterou my Češi máme, jak se říká, pod kůží. Těm, kdo jsou v sociální nouzi mohou dary radikálně změnit zoufalou situaci. Pokud je však nechceme zpět a s úrokem.

0:00
/
0:00

Jeden takovýto nevyžádaný dar jsem si nedávno málem nechala nadělit. Kdo z vás žije od výplaty k výplatě, záhy si všimne, že částka 10 tisíc korun navíc, která vyskočí v položce „zůstatek na účtu“ , překvapí. Chvíli se vám honí hlavou, zda přišel nečekaný přeplatek za něco, možná milé překvapení zaměstnavatele, nebo že by anonymní sponzor rodiny? Musím se přiznat, že dva dny jsem zjišťovala, co se vlastně stalo, a málem jsem podlehla sladkému pokušení uvěřit, že dar přišel z nebe. Ale nějak mi to nedalo, a tak po detektivním úsilí jsem zjistila, že tento dar jako vzornému a věrnému klientovi, mi poslal můj bankovní ústav. Jen tak – 10 tisíc korun. S jedním háčkem - nejednalo se o dar, ale o půjčku. Můj debet, který jsem ještě schopna si u banky pohlídat a včas vše dorovnat další výplatou, tak nečekaně nabobtnal a já pochopila, že jsem mezi vyvolenými, kterým je dovoleno ještě více utrácet. Nehoráznost a drzost, že si někdo dovoluje zasahovat do mých účtů , vyvolala ostrý telefonát příslušné bance s žádostí o okamžité zrušení těchto výhod. Telefonistka mi suše oznámila, že mě banka o tomto uvědomila. Po usilovném hledání v bankovních výpisech jsem ji musela dát za pravdu. Bleším písmem pod měsíčním vyúčtováním na páté straně téměř neviditelně vzadu mi byla sdělena skutečnost, že jsem pro banku člověk hodný navýšení úvěru. Žádný samostatný dopis, kterým by mi byla půjčka transparentně nabídnuta. Dále tam stálo, že pokud do určitého data neoznámím, že o takovou pomoc nestojím, automaticky mi částka přijde na účet. Namítnete, nestojí to zato, vždyť šlo jen o malou částku! Na první pohled laskavost, na druhý pohled nekorektnost a na třetí, ten pronikavý, plíživé zadlužování a odevzdávání docela velkého procenta za takto poskytnutou půjčku finančním úřadům. V bance jsem strávila dobrých 30 minut, než se vyřídily a podepsaly smlouvy, které navrátily věci do původního stavu. Bankovní úřednice se na závěr ke mně důvěrně naklonila a prozradila mi, že takto to zkoušejí všechny bankovní domy. A tak mi přibyl další úkol - být ve střehu, až mě zas banka bude chtít nějak „odměnit“, protože solidarita tohoto druhu je mi už více jak podezřelá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.