Souboj s kulturou

2. září 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pokračuje v projektu Centrum žije. Ten má napomoci tomu, aby si občané města opět našli cestu do centra, které je hlavně o víkendech téměř vylidněno.

0:00
/
0:00

S vylidněným centrem bojuje radnice Moravské Ostravy a Přívozu už druhým rokem. Pro start svého projektu si ale nevybrala právě nejšťastnější období. Vlastně už od samého počátku umělci a hudebníci tak trochu soupeří se stavaři od kolektoru. K těm se letos přidali dlaždiči a další profese, které se jaly vyspravit téměř celý střed města tak, aby se návštěvníkům akcí po centru dobře chodilo.

Jo, v centru to teď opravdu žije. Na Jiráskově náměstí břinkají kapely, na Masarykově pneumatická kladiva. Ještěže už alespoň mizí ty ohrady z vlnitého plechu, které tam kvůli kolektoru strašily pěknou řádku měsíců.

Ale neradujme se předčasně. Relativní klid bude snad jen kolem Vánoc. Na jaře se centrální náměstí opět změní ve staveniště a souboj s kulturou odvedle začne nanovo.

Tak nevím, zda se projekt Centrum žije nerozjel o nějaký ten pátek dříve než měl. Právě v posledních dvou letech mne totiž ostravské centrum spíše odpuzuje. Doufám, že napřesrok, až bude po všem, se na nějakou tu kulturu do centra i s chutí vypravím. Momentální kličkovaná mezi rozkopanými chodníky a rozhodování se mezi proklatě drahým kuřetem a malou houskou za big peníze od nadnárodních bufetů, mne vážně nebaví. To je trochu chudá nabídka nejen víkendového života centra třetího největšího města v republice.

Myslím ale, že skutečného oživení se dočkáme až poté, co se pořádně zažije existence Slezskoostravského hradu, skončí veškeré opravy a stavby v okolí Masarykova náměstí a poté, co vyroste "nové centrum" na území někdejší koksovny Karoliny. Snad to nebude trvat příliš dlouho.

autor: tif
Spustit audio