Soud v kauze Wolf vyslýchal vysokoškolské pedagogy

13. červenec 2011

Výslechem zaměstnanců a pedagogů Slezské univerzity dnes pokračovalo soudní projednávání kauzy bývalého poslance Petra Wolfa. Podle obžaloby se spolu s manželkou dopustil dotačního podvodu, když měl neoprávněně získat 11 milionů korun od státu na dvě odborné studie.

Soudce předvolal akademiky, kteří figurovali v těchto projektech jako spolupracovníci.

„Někteří svědci si vzpomínají na nové okolnosti u hlavního líčení, někteří je zapomínají. Situace probíhá v tom rozsahu, v jakém svědci podávali výpověď v rámci vedeného vyšetřování,“ komentoval státní zástupce Dušan Táborský zejména výpověď prorektora Slezské univerzity Františka Koliby. I jeho jménem se mnohamilionový projekt zaštiťoval.

Nevzpomínám si už, jak to bylo, zopakoval několikrát. Pak před mikrofonem utekl: „Nebudu se s nikým bavit!“

Stejně tak nechtěl odpovídat na otázky Ivo Veselý, odborný asistent na karvinské fakultě. Sice na studii spolupracoval, ale nejvíce ho zarazilo, jak se mohlo jeho autem, které půjčil Wolfově firmě, údajně najezdit 72.000 kilometrů.

„Jistě, že máme zdůvodnění a tato otázka je v pořádku,“ odmítá sám Petr Wolf spekulace.

V této kauze jde až o desetiletý trest a hlavně o zodpovězení otázky, zda a do jaké míry byla práce opsaná z internetu. Už včera jeden z Wolfových spolupracovníků opisování potvrdil.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu