Soudce zakázal pořizování zvukových záznamů v kauze Vítkov

29. červen 2010

Soudce dnes novinářům zakázal nahrávat přelíčení s vítkovskými žháři. Rozhodl o tom předseda trestního senátu. Vyhověl tak námitkám obhájců, kteří postup médií kritizovali.

Soud v této fázi procesu začal přehrávat odposlechy, které při sledování obžalovaných pořídili kriminalisté. Jejich kvalita není dobrá, přímo v jednací síni prakticky nejsou slyšet.

Audionahrávky pořizuje Český rozhlas a Česká televize. Klíčové pasáže z přelíčení pak vysíláme ve zpravodajských relacích a nabízíme ostatním médiím. Obhájce Petr Kausta to kritizoval.

„Média nemůžou mít jiná práva než kdokoli jiný. Kdyby tady přišla, já nevím, celá Ostrava a řekla, my si chceme nahrávat, mají to právo? Dá jí soud to právo? Nedá soud to právo komukoliv, aby si takhle nahrával,“ řekl Kausta.

Předseda senátu Miloslav Studnička mu vyhověl. „Je to zcela mimořádná mediální forma, nadále bude přítomna mediální veřejnost a proto tuto formu přímého přenosu nadále zapovídáme. Veliteli justiční stráže - aby to zařízení nebylo nadále funkční, prosím. Rozpojit, odpojit, zrušit,“ dal pokyn soudce.

Z jednací síně přitom technici Českého rozhlasu Ostrava pořizovali jen záznam. Soudce ale doslovně zakázal přímý přenos. Viceprezident Soudcovské unie Tomáš Motl potvrzuje, že pořizování zvukových záznamů upravuje zákon.

„Obrazové nebo zvukové přenosy povoluje předseda senátu výslovně, o nich tedy rozhoduje. Ovšem pokud jde o pouhé zvukové záznamy, které by nebyly dále přenášeny, tak o jejich provádění nerozhoduje předseda senátu a může je zakázat pouze v případě, že by jejich pořizování rušilo průběh toho jednání,“ vysvětluje Motl.

Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů, zákaz pořizování zvukového záznamu kritizuje. „Je zcela zřejmý velký veřejný zájem na to, aby společnost byla co nejvíce informována. Ty restrikce nejsou opodstatněné,“ říká Černý.

Loni v dubnu hodili čtyři pravicoví radikálové do domku romské rodiny zápalné lahve. Vážně přitom zranili tehdy dvouletou Natálku.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu