Špatně hozená rozbuška

17. říjen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Špatně hozená rozbuška rozhýbala křesla ostravských policejních šéfů. Řeč je o případu, kdy policisté při ukázce své práce zranili dva mladé lidi. Rozbuškou popálili divačku a jejímu příteli poškodili sluch. Policisté se přitom prezentovali na akci soukromé firmy.

0:00
/
0:00

Ostravská policie nedávno oznámila, že mění svou tvář. Chce být jako prosperující firma a občané mají být jejími zákazníky. Zatím vše ale vypadá, že její podnikání se rodí v ukrutných porodních bolestech a je podobné tomu z počátku devadesátých let. Bodří muži ve fialových oblecích, v rychlých vozech jedoucích na jednání také dávali okatě najevo své nové společenské postavení. A podobně ostravští policejní šéfové nahlas mluví o tom, jak moc se chtějí změnit a být servisní organizací pro lidi. Jen to nějak skřípe. Forma není totožná s obsahem.

Poslední případ, kdy policisté při předváděcí akci zasáhli rozbuškou dva mladé lidi, je toho důkazem. O incidentu informovali novináře až s měsíčním zpožděním. Popálené ženě se neomluvili, protože prý na ní neměli kontakt. A klíčový důkaz - rozbušku na místě nezajistili. Hájí se, že v tom úmysl nebyl. Kuriózně používají stejné výroky jako již zmiňovaní průkopníci kapitalismu v Čechách. Ti také později tvrdili, že ohromné dluhy nadělali neúmyslně.

Policejním šéfům bych namísto vzorů z podnikatelské sféry doporučila četbu antických tragédií. Když tam dojde k mimořádné události, nastává po ní katarze. I špatně hozená rozbuška může katarzí být, když z incidentu vyvodí patřičné závěry - například dají větší pozor na své podřízené, kam co házejí, a hlavně jim nedovolí prezentovat práci na akci, která má charakter spíše soukromé party.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.