Spor o lipovou alej v Ostravě bude možná řešit soud

12. červen 2009

Spor o čtyřřadou lipovou alej v Ostravě zdaleka nekončí. Přestože kácení zhruba 160 stromů v Komenského sadech povolil krajský úřad, radnice centrálního obvodu vzkazuje, že od plánu ustoupila. Zastánci stromů ale slibům prozatím příliš nevěří.

Obavy z dalších několikaletých průtahů - to je důvod, proč radnice Moravské Ostravy a Přívozu rozhodla, že ustoupí od kácení lipové aleje v Komenského sadech. Starosta Miroslav Svozil upřesnil, že se teď soustředí na jiné části parku, na jehož obnovu město získá asi 100 milionů korun z evropských fondů.

"Chceme například vybudovat promenádu kolem řeky hned za Novou radnicí. Významné změny by měla doznat severní část, kde by mělo být vybudováno umělé jezírko," dodal Svozil.

Přestože proti rozhodnutí krajského úřadu, že lipová alej může padnout, není odvolání, zastánci stromů se ještě mohou obrátit na správní soud a nevylučují, že to udělají. Občanskému sdružení svatý Václav se nelíbí, jak úředníci své rozhodnutí zdůvodnili. Dvouletý spor o tuto část Komenského sadů totiž provází i rozkol mezi odborníky, kteří zpracovali řadu protichůdných posudků. A každá strana věří tomu svému.

Mluvčímu sdružení Ivu Kaletovi zatím chybí i dostatečné záruky od radnice. "Pokud bychom se mohli s městem nebo s obvodem dohodnout a zastupitelé by přijali veřejný závazek, že odloží řešení čtyřřadé lipové aleje alespoň do doby, než bude ostravská veřejnost seznámena s celkovou koncepcí rekonstrukce Komenského sadů, tak si myslím, že by to byl dobrý a pozitivní začátek další fáze celé této kauzy," řekl Kaleta.

Osud lipové aleje v Komenského sadech v Ostravě sleduje i Česká inspekce životního prostředí. Dnes znovu potvrdila, že v případě potřeby se do kauzy vloží. Má totiž vlastní posudek, podle kterého jsou stromy perspektivní.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu