Spory o dostavbu Prodloužené Rudné se táhnou 13 let. Lidem dochází trpělivost

4. listopad 2017

Už 13 let se táhne dostavba silnice Prodloužená Rudná v Ostravě. Z klíčové čtyřproudé cesty, která propojí moravskoslezskou metropoli s Opavou a dalšími městy chybí jen asi 400 metrů. Dokončení ale blokují aktivisté. A tak desetitisíce řidičů každý den musí jezdit přes město.

Ulice 17. listopadu, Ostrava-Poruba. Na jedné křižovatce se tady denně potká přes 30 tisíc aut. I tomuto místu by Prodloužená Rudná odlehčila a odvedla dopravu jinudy.

Jenže třeba posuzování vlivu stavby na životní prostředí známé jako EIA trvá kvůli změnám legislativy a protestům odpůrců už 13 let. A veřejné projednávání v Ostravě jasně potvrdilo, že lidem už dochází trpělivost.

Čtyřproudová silnice je v podstatě hotová, jenom uprostřed s dírou v délce 414 metrů. Cesta ke stavebnímu povolení nebude jednoduchá. „Pozemky máme vykoupeny všechny, ale bohužel jeden pozemek je zatížen břemenem chůze a jízdy,“ říká Lubomír Hýbl z Ředitelství silnic a dálnic.

Proti stavbě sporného úseku vystupuje spolek Skalka, nikdo ale na veřejnou debatu nepřišel. Jeho zástupce Dušan Richtár už dříve řekl, že zpochybňuje provedené studie a chce docílit co největší ochrany území v okolí.

Vleklý spor o 414 metrů je v každém případě pozoruhodným příkladem toho, kam až se může stavba silnice dostat.

autor: mrk
Spustit audio