Srážka se zdravotnictvím

8. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Existuje několik témat, které se týkají bez výjimky všech. Kromě televize a fotbalu je to nepochybně zdravotnictví. Potřebujete-li pomoc lékaře, hrozí vám "srážka s českým zdravotnictvím".

0:00
/
0:00

Potřebujete-li pomoc lékaře, hrozí vám pochopitelně srážka s českým zdravotnictvím. Karambol je to tím nebezpečnější, čím rychleji se střídají šéfové resortu zdravotnictví. K pozoruhodným zážitkům vedly například koncem roku snahy navštívit odborné ambulance. Chápeme, že máte problém, reagovala příslušná sestra na vaši snahu domluvit si návštěvu, ale my vás nemůžeme vzít, protože máme vyčerpanou smlouvu s vaší pojišťovnou. Pro pacienta to znamenalo jediné - bez ohledu na to, že několik let chodí ke stejnému specialistovi, který jeho problémy zná, musel vyhledat lékaře, jemuž smlouva s příslušnou pojišťovnou ještě dovolovala pracovat. Bylo to nepříjemně a nelehké. Byla tu taky šance počkat do nového roku, což mnozí pacienti, kterým se nechtělo měnit lékaře, taky udělali. Pochopitelně neradi a se skřípěním zubů. Chcete-li se ke specialistovi, například k očnímu, objednat poprvé, jste na tom pravděpodobně ještě hůře. Buď vás odmítnou rovnou, nebo vaši návštěvu naplánují v horizontu několika měsíců. Zjitřené vztahy mezi lékaři a lékárníky na jedné straně a ministrem Rathem na straně druhé vedou navíc k tomu, že často musíte poslouchat spíše vy stesky lékařů, jakkoliv předpokládáte, že by to mohlo a mělo být naopak. Domů se pak vracíte s doporučením, ať si něco koupíte v lékárně. S tím například já osobně nemám v Ostravě potíž. V dosahu krátké procházky jich mám celkem 6. Katastrofa se nekoná, protože většina lékařů zatím zaplaťpánbůh ctí Eskulapovu přísahu. Není ovšem nikdo, kdo by si nestačil všimnout, že skutečně je něco prohnilého ve státě Dánském. A snahy ministra Davida Ratha směřující k centralizaci zdravotnictví i systému pojišťoven ve mně v žádném případě nevyvolávají pocit klidu. Zkusme pro začátek třeba odvážně nahlas říkat, že na jídlo v nemocnicích bychom si mohli připlácet. Výsledek by se mohl dostavit koncem roku - smlouva s pojišťovnami odborným lékařům vydrží až do 31.prosince.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.