Starojičínský hrad se se proměnil v bojiště na italské frontě roku 1944

27. červen 2017

Píše se rok 1944 a ocitáme se uprostřed bojů v Itálii. Německé jednotky se zakopaly se na jednom ze starých hradů a čekají na útok Spojenců. Nadšenci z Klubu vojenské historie Greif z Nového Jičína a jejich přátelé z dalších spolků sehráli poprvé ukázku takového střetu na hradě ve Starém Jičíně. Nechyběla dobová technika a také zbraně.

Jedním z účastníků ukázky je v německé uniformě Jiří Kostelník. V ruce drží celkem unikátní zbraň. „Jedná se vlastně o německou výsadkářskou pušku navrženou speciálně pro výsadkáře, je to Fallschirmjägergewehr 42, je to druhý model. To stojí 40 tisíc korun. Docela drahá, ale oproti originálu, který se pohybuje kolem milionu, je to pořád podstatně níž,“ vysvětluje.

Velitel jednotky a také jednatel Klubu vojenské historie Greif Libor Chyba je už připravený, aby okomentoval ukázku. Kolik tady bude vlastně vojáků? „Nechtěli jsme to nějakým způsobem přemrštit, protože tady je opravdu strašně málo místa. Takže vychází to 15 až 18 vojáků na každé straně,“ říká Chyba.

„První ukázka bude probíhat tak, že vlastně Spojenci nebo italští partyzáni, kteří s nimi budou bojovat, se budou muset vzdát Němcům. Útok přijde až v další ukázce, aby to bylo vyrovnané. Samozřejmě potom už Němci budou jenom ustupovat, vzdávat se a pryč domů, do Reichu,“ dodává chyba.

Po leteckém náletu se k hradu blíží jednotka Američanů a Italů a propuká boj... Více uslyšíte v reportáži, kterou jsme na hradě natočili. A podívejte se také na fotogalerii.

autor: Michal Polášek
Spustit audio