Starosta Bohumína: Teď je před námi ta horší část

19. květen 2010
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji postupně začínají práce spojené s likvidací následků povodní. Situace se uklidňuje i v Bohumíně, který patří k nejvíce postiženým oblastem. Do konce týdne by mohla obnovit provoz tamní nemocnice a funkční jsou obě rozvodny elektřiny.

Bohumínský starosta Petr Vícha potvrdil, že teď začíná další - horší část, kdy se lidé dozví, o co všechno přišli. „Naši sociální pracovníci budou obcházet zatopené rodiny a poskytovat pomoc. Budeme muset koordinovat rozdělování humanitární pomoci, desinfekčních prostředků. Víme to z roku 1997, že teď je před námi ta horší část,“ poznamenal Vícha.

Štěstí v neštěstí měli obyvatelé Životic na Novojičínsku. Velká voda, která tu vloni bořila domy a brala mosty, se zastavila doslova pár milimetrů před obytnou částí domků. Lidé ale měli plné sklepy a zaplavená byla i silnice. Nejhůře ale opět dopadly životické mosty, potvrzuje starosta Pavel Hasalík. Místo původních, loni vodou stržených přemostění slouží vojenské provizorní mosty i lávky. Jeden z nich v noci voda podemlela natolik, že hrozil zřícením.

„Došlo k naklonění vojenského mostu. Je to těžká ocelová konstrukce, která by v případě zborcení do toku Jičínky by nám udělala obrovské problémy. Takže v těchto nočních hodinách jsme byli nuceni zajistit těžký jeřáb, který konstrukci nadzvedl a dalšími dvěma mechanismy jsme most posouvali, ať opravdu neskončí v Jičínce a neudělá nám přirozenou přehradu,“ popsal situaci starosta Hasalík.

Příběh se šťastným koncem

O šťastném konci povodňové situace může mluvit rodina z Žiliny na Novojičínsku. Jejich dům stojí těsně u toku řeky Jičínky. Loňská povodeň jim zničila celé přízemí, a tak v noci z neděle na pondělí chvatně dům opouštěli.

Syn pomáhá s taškami matce do otevřeného kufru auta a otec kontroluje, zda je všechno přeneseno do horního patra a zamyká dům. Loni měli vyplavenou celou jeho spodní část.

„Všecko jsme stěhovali, protože máme všecko nové. A jedeme raději pryč, protože nevíme, co přijde. Loni přišla vlna a my jsme se vůbec nedostali,“ řekla nám v neděli večer žena.

Středa, devět hodin ráno, rodina je zpátky v domě a na tváři majitele je vidět i úsměv. „Dobře to nakonec dopadlo, akorát ve sklepě byl asi metr vody. Takže teď musím sehnat vysoušeče a budeme dávat zpátky dolů nábytek,“ říká majitel domu.

Také v okolí už lidé začali čerpat vodu ze sklepů a uklízet. Jičínka klidně šumí ve svém korytě.

autoři: mrk , Petr Havránek
Spustit audio