Starostové se hádají kvůli dojíždějícím školákům

29. září 2009

Obce na Jablunkovsku rozděluje otázka financování škol. Některé z nich si stěžují, že doplácejí na žáky, kteří k nim dojíždějí ze sousedství. Dotace, které k nim putují spolu se školáky jsou podle nich nízké. Proti jejich zvyšování ale dotčené obce protestují. Podle zákona se starostové musejí na výši doplatků dohodnout, rozsoudit je v opačném případě může jen soud.

Z Bukovce dojíždějí každé ráno do škol v nedalekém Jablunkově tři desítky žáků. Podle dohody platí obec městu za každého z nich 1300 korun. Od příštího roku chce ale Jablunkov tuto částku zvýšit na skoro dvojnásobek.

Starosta Bukovce Petr Jalowiczor takové opatření odmítá. "V takovém rozsahu se nám to nezdá zrovna fér. Byli bychom ochotni pochopit, pokud by se udělalo nějaké navýšení formou inflačního koeficientu," míní starosta.

Učitelka a současně jablunkovská zastupitelka Jana Sagitariová ale považuje rozhodnutí zastupitelů za kompromis. Náklady na žáka ve městě podle ní momentálně dosahují více než 4000 korun. V polských obecních školách je to necelých 6000 korun.

"Všichni musí pochopit, že v současné době, kdy stoupá cena energie, plynu a učebních pomůcek, tak my opravdu chceme, ať děti mají perfektní školu. Nesouhlasím s plnou výší, protože chápu, že to by bylo opravdu zatěžující. Ale částka 2,5 tisíce korun mi připadá jako takový kompromis," říká Sagitariová.

V podobné situaci jako Jablunkov je i Bytřice. Obec údajně doplácí na přespolní školáky 600.000 korun ročně. Její vedení proto chce prosadit, aby si sousedé hradili náklady v plné výši.

"Doplácíme na občany cizí obce z vlastních prostředků. Proto říkám, udělejme jednou toto narovnání do výše plných provozních nákladů. Ta částka ani z jedné třetiny nekryje náklady, které vynakládá obec Bystřice," upozorňuje starosta Ladislav Olšar.

Starostové chtějí otázku financování škol znovu otevřít při nejbližším jednání Sdružení obcí Jablunkovska. Někteří z nich připouštějí, že dohoda bude vzhledem k velmi rozdílným názorům komplikovaná.

Spustit audio

Více z pořadu