Starostové z Novojičínska si prohlédli muniční sklad v Hostašovicích

22. listopad 2014

Do jednoho z nejhlídanějších objektů v zemi pronikla desítka starostů z Novojičínska. Konkrétně si prohlédli, jak je zabezpečený muniční sklad v Hostašovicích.

Areál muničních skladů v Hoštašovicích je jedna z největších vojenských základen střeliva a vede k ní cesta zdejšími hustými lesy. Starosty na návštěvu pozvala armáda, aby je přesvědčila, že je zdejší zařízení bezpečné a lidé z okolí se tedy nemají čeho bát.

„Jak začal ve Vrběticích ten problém, tak spousta občanů z Hostašovic i z okolí se mne ptala, jakým způsobem je tady ten muniční sklad zabezpečený,“ říká starosta Hostašovic Zdeněk Kelnar (Nezávislý).

Muniční sklad je sice v lesích za obcí už desítky let, ale po výbuchu ve Vrběticích i zdejší lidé zpozorněli. „Když se něco stane, tak je to určitě nevědomost, ten materiál není dobře ošetřen. Ale u vojáků se to stát nemůže,“ říká důchodkyně, paní Marta Horáková.

Vojákům věří i proto, že dříve pro armádu pracovala. „Protože co mají vojáci pod svou správou, toho se nemusíme bát. A firmy civilistů by to měly mít zabezpečené jako vojáci,“ míní paní Horáková.

Čtěte také

Skupinka starostů byla nejdříve asi hodinu a půl na schůzce se zástupci armády v kasárnách. Poté nasedli do aut a zamířili směrem k lesu do prostoru, kde je muniční sklad.

„Co jsme viděli, tak to byly uskladněné ruční granáty. Ptali jsme se, jestli tam mají i větší munici – třeba protiletadlovou. Na to reagovali tak, že pojedeme ještě do dalšího skladu,“ popisuje starostka Hodslavic Pavla Adamcová.

Překvapena byla mimo jiné absolutním pořádkem, který v areálu je. „Opravdu to zabezpečení jak areálu tak vnitřně je na vysoké úrovni a určitě se tady v okolí nemáme čeho bát,“ dodává starostka.

Armáda má v zemi sedm muničních skladů a postupně chce všechny předvést zástupcům okolních obcí. „Udělali jsme i reálné ukázky zásahů vojenské hasičské jednotky, zásahů vojenské policie,“ potvrzuje brigádní generál Jaromír Zůna.

Areál v Hostašovicích, kde je přes 30 skladišť, obklopuje ho přes šest kilometrů dlouhý plot s detektory pohybu, kamerami i systémem nočního vidění.

autor: iha
Spustit audio