Stát podpořil radnici v Opavě, tamní loutkové divadlo odmítl vydat církvi

16. červenec 2014
Zprávy , Zprávy

K soudu zřejmě míří další spor o církevní restituce. Ministerstvo školství podpořilo požadavky města Opavy a nebude vracet církvi tamní loutkové divadlo. S tím ale Církev československá husitská nesouhlasí a pravděpodobně se proti tomuto kroku odvolá. Opavská radnice objevila v archivu poválečné smlouvy, které dokazují, že město od husitů divadelní budovu koupilo.

Dům je doslova v žalostném stavu, rozpadá se divadlo a rozpadá se i dřevěná zábrana, která má chránit před padající omítkou.

Někteří kolemjdoucí už to berou s humorem, spor o vlastnictví divadla a současně také střediska volného času a malé dětské zoologické zahrady má ale k úsměvům daleko.

„Je to prakticky nenahraditelné, protože v širokém okolí žádný takový sál není,“ říká vedoucí Střediska volného času v Opavě Jaroslava Poláková, která na dlouho vyměnila svět dětí za nekonečné regály v archivech.

A tak se našly zapomenuté zažloutlé listiny, podle kterých Opava podepsala s církví v roce 1949 takzvanou trhovou smlouvu a za budovu zaplatila přes 700 tisíc korun československých. Právě to rozhodlo a stát se za město v tomto restitučním dohadování postavil.

„Ministerstvo školství prostřednictvím správce zamítlo vydání nemovitosti, protože nebyla naplněna dikce zákona,“ dodává náměstek primátora Opavy Daniel Žídek (za ČSSD).

Jenže ani teď nemohou zedníci začít s opravou fasády. Jiří Oswald, právní zástupce husitské církve, nevylučuje soudní dohru. A na tu je času dost.

„Církev momentálně zvažuje další kroky, konkrétně zda bude podána žaloba podle zákona o narovnání mezi státem a církvemi. Zatím takové rozhodnutí přijato nebylo, ale očekávám, že se tak v lhůtě několika měsíců stane,“ uvedl Oswald.

Spor brzdí nutné opravy

Je pravděpodobné, že se husitská církev proti rozhodnutí státu opravdu odvolá. Třeba proto, že dnes už v podstatě není možné dohledat, kde peníze za odkoupení divadla po válce doopravdy skončily.

„Jedná se o majetek, který byl historicky postaven za prostředky členů církve. Nedohledali jsme, že by bylo cokoliv na tuto kupní smlouvu zaplaceno,“ podotkl právní zástupce církve.

Církevní restituce, to nejsou jen komplikované převody lánů polí a lesů anebo osudy historických památek. Dokazuje to právě tento příběh malého loutkového divadla na kraji silnice, na které nikdo nemůže kvůli majetkovému sporu sáhnout. Obě strany sice ujišťují, že nechtějí děti z budovy vyhánět, ale ustoupit nechce nikdo.

autor: mrk
Spustit audio