Stát poškodil kraj, porušil zákon o dálničních dluhopisech

7. září 2010

V seznamu zastavených nebo výrazně zpomalených dopravních staveb je i poslední část dálnice D1 k polské hranici. Úsporné škrty ministerstva dopravy mají v tomto případě ale velmi zvláštní pozadí. Na dálnici totiž peníze původně byly, ale na Ostravsko se vůbec nedostaly.

V roce 2003 přijala sněmovna zákon o dluhopisech na stavbu ostravské dálnice. Takto získaných více než 11 miliard korun s přesně daným účelem bylo pro celý region velmi dobrou zprávou. Jenže stalo se něco jiného.

„Do Moravskoslezského kraje do těchto staveb doplynulo zpátky jen 5,5 miliardy, šest miliard bylo vyvedeno mimo kraj. Kdyby tyto peníze byly použity na stavbu dopravní infrastruktury v tomto kraji, tak vůbec problém neřešíme a výstavba plynule pokračuje dál,“ dodává náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák.

Na problém s dálničními dluhopisy, které financují úplně jiné stavby, jsme už jednou upozorňovali. Od té doby se tím opakovaně zabýval i Nejvyšší kontrolní úřad. Ve své zprávě uvádí, že výnosy z dluhopisového programu na stavbu dálnice do Ostravy, v loňském roce to bylo přes tři miliardy korun, byly použity v rozporu se zákonem. Tehdy reagoval ministr dopravy Gustav Slamečka hodně neochotně.

„Porušení zákona tam žádné není. Vláda svým usnesením rozhodla, že tyto finanční prostředky jsou používané v souladu s jejich určením, takže já ty kritiky úplně nechápu,“ řekl tehdy ministr.

Dnes už je obsazení vlády jiné. Ovšem peníze stále nejsou. Ministerstvo dopravy sice ujišťuje, že dálnici do Polska nezastavilo, pouze rozložilo na delší časový úsek, ale otazníky nikdo nesmazal.

„Teď pracně hledáme nějaké náhradní řešení. Do budoucna si myslím, že by se mělo postupovat opravdu racionálně a jinak,“ myslí si Miroslav Fabián ze Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje.

Ostravsko se jen velmi obtížně vzpamatovává ze série stopnutých silničních staveb. Přitom je právě tento region na tom dopravně velmi těžce, přiznává samo ministerstvo dopravy. Moravskoslezský kraj už mobilizoval všechny poslance.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu