Stavaři stále neví, jak dostaví zhroucený tunel v Mostech

2. březen 2010

Stavbaři zatím neví, jakým způsobem vyřeší propadnutou část železničního tunelu v Mostech u Jablunkova. Stejně tak ještě neznají přesný rozsah škod, které výrazně zkomplikovaly loni v listopadu mezinárodní dopravu. Stále se čeká na podrobnou zprávu projektanta.

Je to největší komplikace na stavbě této části železničního koridoru mezi Bystřicí nad Olší a slovenskou hranicí. Podle ředitele stavby Josefa Mravce by ale neměl být ohrožen rámcový termín dokončení - rok 2011.

"Zpracovává se teď projekt, jak se dostaví řádově jedna třetina tunelu, protože dvě třetiny tunelu jsou v pořádku. Až budeme vědět technické řešení, můžeme říct časový plán dostavby tunelu. Je to otázka finančních nákladů, kolik bude stát řešení, které nám umožní bezpečně překonat ten kritický úsek," řekl ředitel stavby s tím, že projektant navrhne bezpečné a vhodné řešení do dvou měsíců.

V současné době modernizovaná železniční trať mezi Českým Těšínem a slovenskou hranicí má rozpočet zhruba osm miliard korun a má skončit v roce 2012.

Oldřich Daňhel ze Správy železniční dopravní cesty potvrdil, že co se týče dalšího úseku Český Těšín - Dětmarovice, tam je situace složitější. Povrch je místy velmi nestabilní, proto stavba ještě nezačala.

"Poslední stavba by měla začít roku 2012. Hlavně to závisí na tom, jakým způsobem se vyřeší právě to poddolované území. Stavba se zatím nemohla rozjet, protože se řeší s tím spojený možný příspěvek z Evropské unie," upřesnil Daňhel.

Pokud všechno dopadne dobře, i v této části republiky budou jezdit vlaky až stošedesátikilometrovou rychlostí.


Čtěte také:
V Mostech u Jablunkova se propadl železniční tunel
U Jablunkova se propadla další část rozestavěného tunelu
Na Jablunkovsku přestaly jezdit vlaky
Okolí propadlého tunelu bude zpevněno betonem
Zhroucený tunel v Mostech bude dokončen jinou metodou

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu