Stavba kanalizací v obcích v povodí Olše může začít

4. srpen 2009

Olše by se v budoucnu měla stát čistější řekou. Osm měst a obcí na Třinecku a Karvinsku totiž společně rozjelo projekt, který počítá s položením sta kilometrů kanalizace a několika čističkami odpadních vod. Jedna z největších investic v regionu zaměstná do příštího podzimu několik stavebních firem. Do systému se pak napojí téměř 12.000 lidí.

O úplnou novinku jde ve čtyřtisícové Vendryni. Obec totiž dosud nemá ani metr kanalizace. "Všichni to čistí, jak mohou. Žumpy, septiky, vypouštění do vodotečí. U nových domků jsou už domovní čističky s napojením na vodoteč. Ale centrální kanalizace neexistuje," říká starosta Rudolf Bilko.

Ještě na konci loňského roku to přitom vypadalo, že ke stavbě nikdy nedojde. Obcím se ale podařilo najít v projektu úspory a sehnat potřebné peníze. Došlo ale přitom ke zpoždění. Na včasném dokončení stavby přitom závisí rozhodující finanční příspěvek Evropské unie.

"Kdyby se to nepodařilo splnit v daném čase, hrozilo by, že část dotací by nepřišla," upozorňuje předsedkyně Slezského vodohospodářského svazku a starostka Třince Věra Palkovská.

Jaroslav Fabián z firmy Skanska CZ, která buduje nejdelší úsek, je přesvědčen, že termín dodrží. "Velmi výrazně to může samozřejmě ovlivnit počasí, velké komplikace s vlastníky pozemků, které by mohly být. Ale jsou to věci, které umíme řešit. Na souboj s časem jsme zvyklí a myslím, že se s tím umíme poprat," ujišťuje Fabián.

Projekt za skoro miliardu korun podpoří Evropská unie zhruba 700 miliony korun, obce se podílí zhruba 145 miliony. S financováním stavby pomůže i stát.

Spustit audio

Více z pořadu