Stavba obchvatu Třince přináší komplikace. Některých lidí se dotkla příliš

30. březen 2015

Kvůli hluku si nemohou pořádně odpočinout, kvůli prachu otevřít okna. Stavba obchvatu Třince se naplno rozběhla a některým lidem způsobila pořádné problémy.

Hluk pracovních strojů, oblaka prachu, při dešti bláto. Takovou společnost mají poslední měsíce lidé, kteří žijí blízko stavby obchvatu Třince. Nejenže mají pod okny staveniště, ale kvůli uzavírkám si najedou i kilometry navíc.

Třinec čekal na klíčový silniční obchvat desítky let. Jenže některých lidí se stavba dotkla až příliš.

„To, co my tady prožíváme... Nevím, proč ten jeden barák nevykoupili. Napřed začali stavět, polní cestu rozmarasili – to byly takové hrboly, že jsme autem zadírali a výfuky se tady trhaly. Do dvora nám teklo,“ stěžuje si paní Marie Stéblová.

S manželem žije v krásném domku, ale je obklopena staveništěm a problémů má denně víc než dost. „Práší se tady, že nemůžu okno otevřít, prádlo ven pověsit. A co budeme mít z ovoce a zeleniny, to nevím,“ pokračuje paní Marie.

Čtěte také

Na kontrolu uzavírek jezdí často i vedoucí odboru dopravy třinecké radnice Miriam Hronovská. „Staví se tady nadjezdy a podjezdy, takže to bude trvat minimálně dva roky,“ upozorňuje.

Stavbyvedoucí na tomto úseku v části Třince Karpentná Martin Račanský říká, že se snaží, aby dopady na lidi v okolí byli co nejmenší. Příští týden proto také umístí na plot domu paní Marie stínící tkaninu, aby bránila průchodu prachu.

„Snažíme se to řešit, komunikujeme s místními obyvateli, městem a dotčenými samosprávami, ale je to stavba. Problémy vznikají, řeší se průběžně a budou se řešit celou stavbu,“ dodává stavbyvedoucí.

Na jaro a léto se paní Marie Stéblová, která v domku obklopená stavbou žije, vůbec netěší. Ví, že ji čeká jenom prach a hluk.

autor: iha
Spustit audio