Stavba přestupního terminálu v ostravských Hulvákách stojí kvůli problémům s podložím

7. prosinec 2014
Zprávy , Zprávy

Podle původních plánů se měl nový dopravní terminál na Hulváckém kopci v Ostravě už plnit vozy MHD a cestujícími. Jenže stavba, která se z velké části hradí z evropské peněženky, nabrala zpoždění. A to kvůli problémům s podložím.

Už tři měsíce tu dělníci nepracují a zatím není jasné, kdy se vrátí zpátky. A ani to, kolik bude sanace podloží stát.

„Je to obrovská stavba, mají co dělat, aby to stihli, jak mají,“ řekla už dříve paní Marta Jašková. Tato důchodkyně jako by už před pár měsíci tušila, že s výstavou terminálu budou problémy.

Místo nové smyčky, inteligentních zastávek nebo informačních tabulí narazíte na díry v zemi a provizorně upevněné betonové sloupy.

„Po zahájení stavby po odkrytí vrchních vrstev půdy jsme namísto běžné zeminy narazili na navážky z demolic, což znamená, že podloží, které tam je, je neúnosné. Je nutné ho nejprve zpevnit a provést jeho sanaci,“ vysvětluje mluvčí společnosti Strabag Edita Volná.

Čtěte také

Město už proto nechalo udělat průzkum území, který navrhuje způsob sanace. Rozhodnout ale o něm nejprve musí vedení radnice.

„Rada a následně zastupitelstvo. Pokud návrh sanace projde, budou s ním souhlasit, potom by práce mohly být obnoveny ještě v průběhu měsíce prosince, pokud to dovolí klimatické podmínky. A pokud budou práce obnoveny, měla by být celá stavba ukončena v srpnu příštího roku,“ informovala mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Stavba terminálu, který má usnadnit přestupování mezi trolejbusy, tramvajemi a autobusy, měla původně stát 70 milionů korun. Po prosincovém zasedání zastupitelů by pak mělo být jasné, na kolik zpevnění podloží přijde a kdo ho zaplatí.

autor: iha
Spustit audio